IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je bent gek als je nu niet van zorgverzekeraar wisselt

De nieuwe zorgpremies worden nu stukje bij beetje bekendgemaakt. En de meeste zorgverzekeraars verhogen hun prijzen voor volgend jaar. Dit betekent niet dat jij per se meer moet gaan betalen, maar het betekent wel dat nu het moment is om in actie te komen.

Als je niet te veel aan zorgpremie wilt betalen moet je nu je huidige verzekering onder de loep nemen. Je moet er wel even voor gaan zitten, maar je bent een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet. 

Lees ook: Je zorgverzekering wordt duurder in 2015

Plan van aanpak

Om te beginnen is het belangrijk dat je inzicht krijgt. Maak daarom een overzicht van de premies die je hebt betaald in 2014 en van de zorg die je hebt gehad. Heb je afgelopen jaar gebruikgemaakt van je aanvullende verzekering? Nee, denk dan na of je dat in 2015 wel verwacht.

Zo ja, bereken dan of de extra premie heeft opgewogen tegen de kosten die je daarvoor hebt gemaakt. Heb je meer aan je verzekering betaalt dan je aan zorg hebt opgemaakt, dan kan het misschien volgend jaar goedkoper.

Beantwoord de volgende vragen om te bepalen of je een aanvullende verzekering nodig hebt:

Welke zorg denk je nodig te gaan hebben?

Probeer uit te rekenen hoeveel deze zorg kost

Zoek uit welke verzekering dit dekt en hoeveel je hiervoor moet betalen

Weegt de (extra) premie wel op tegen de verwachte kosten?

Dit gaat dus om je aanvullende verzekering. De inhoud van de basisverzekering is voor iedereen gelijk en wordt door de regering bepaald. De kosten van de basisverzekering kunnen per verzekeraar echter behoorlijk verschillen. 

Lees ook: Besparen op je verzekeringen, je hebt er maar drie nodig 

Beste keus

De grote vraag is natuurlijk hoe vind je de beste en goedkoopste zorgverzekering voor jou? Het aanbod is namelijk niet gering. Ook hier is inzicht in de keuzemogelijkheden belangrijk. Er zijn negen grote zorgverzekeraarsconcerns in Nederland, alle andere zorgverkeringen vallen daar onder.

Zorgkiezer.nl maakte deze infographic:


Klik op de afbeelding voor een grote versie

Vergelijken

Dat verschillende zorgverzekeraars onder één moedermaatschappij vallen, wil nog niet zeggen dat er geen prijsverschillen zijn tussen de verzekeringen. De makkelijkste manier om de (prijs)verschillen in kaart te brengen is via een vergelijkingssite. Ook daarin is genoeg aanbod, bijvoorbeeld:

Lees ook: Let hier op als je online verzekeringen vergelijkt

Eigen risico

Ook het eigen risico – dus de kosten die je altijd eerst zelf moet betalen voor je verzekering gaat uitkeren – wordt door de regering bepaald en ligt voor 2015 op 375 euro. Dit is 25 euro meer dan vorig jaar.

Verwacht je haast geen gebruik te gaan maken van zorg, dan is het een optie om je eigen risico te verhogen en zo je maandpremie te verlagen.

Lees ook: Een hoog eigen risico betekent lage kosten zorgverzekering

Volgende keer verder gaan?

Sla je voortgang op en onthoud waar je gebleven bent.

Of

Maak een gratis account aan Ben je al lid? Log in

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Op wintersport? Zo bespaar je op de autorit

Wintersport is al duur genoeg. 5 tips om geld uit te sparen bij de benzi... Lees verder ›