IEXGeld

Dossiers

Profiel

Een kies laten trekken, een gaatje laten vullen: het wordt voordeliger

Tandartsenorganisaties zijn niet blij, maar patiënten zeer waarschijnlijk wel: volgend jaar juli wordt de tandarts goedkoper.

De maximumprijzen worden met ruim 5% verlaagd. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voerde een kostenonderzoek uit en vindt dat we nu te veel betalen voor onze tandartsbezoekjes.

Een greep uit de nieuwe prijzen:

    • De periodieke controle kost straks maximaal 20 euro.
    • Een kies laten trekken? Kost maximaal 39 euro.
    • Een tweevlaksvulling kost straks maximaal 55 euro.
    • Heb je een implantaat nodig, dan betaal je ruim 100 euro minder dan nu het geval is. De kosten gaan met 19% omlaag.

Lees ook: Je zorgverzekering wordt duurder in 2015

Tandarts zit niet in het basispakket

Er zijn aardig wat mensen die de kosten voor de tandarts volledig zelf betalen. Tandheelkundige zorg zit namelijk niet in het basispakket van volwassenen (voor jongeren tot achttien jaar vergoedt de basisverzekering de meeste behandelingen overigens wel).

Je kunt wel een tandartsverzekering afsluiten, maar dat doet niet iedereen. De Consumentenbond zegt dat veel mensen ook helemaal geen aanvullende tandartsverzekering nodig hebben:

"Zeker bij een gezond gebit loont verzekeren bijna nooit, omdat je dan al snel meer betaalt voor de premie dan wat je vergoed krijgt."

Wel of niet verzekeren?

Denk je dat jij er ook verstandig aan doet de kosten voor losse behandelingen en controleafspraken volledig zelf te betalen?

Bijvoorbeeld omdat je doorgaans alleen maar twee keer per jaar voor een periodieke controle - straks dus voor 20 euro per keer - gaat? Dan is het wellicht goedkoper om alleen die controles te betalen, in plaats van de maandelijkse premies van de (voordeligste) tandartsverzekering.

Sommige verzekeringen kosten nog geen tien euro per maand, maar op jaarbasis ben je dan wel meer kwijt dan je in totaal aan de losse controles zou betalen.

Overleg in elk geval met je tandarts: hij of zij kan zien hoe je gebit er momenteel aan toe is en als het goed is een globale inschatting maken van de (prijs van) behandelingen die er aan zitten te komen.

Zelf kun je natuurlijk ook even op onderzoek uit gaan. Lees ook dit stappenplan voor het maken van een keuze. Onthoud wel dat je natuurlijk nooit helemaal kunt weten wat er met je gebit gaat gebeuren.

Check ook: Eigen bijdrage en eigen risico: de verschillen

Lees ook:

Extra aflossen op je hypotheek?

Vijf voordelen op een rijtje. Lees verder ›