IEXGeld

Dossiers

Profiel

We pakken ons pensioenprobleem aan. Eindelijk

Het lijkt eindelijk door te dringen tot de gewone man. Mocht je denken dat de pensioendebatten alleen nog speelden achter de gesloten deuren van de Tweede Kamer of bij cijfersnerds in de financiële media, dan hebben we vandaag goed nieuws. Ook Henk en Ingrid maken zich nu echt zorgen over hun pensioen. 

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van TNS Nipo in opdracht van de Britse vermogensbeheerder Schroders, de Schroders Beleggingsbarometer. Enige nuance is wel op zijn plaats, want het onderzoek werd verricht onder beleggende Nederlanders en wel met een vrij belegbaar vermogen van 50.000 euro of meer, de Henk en Ingrid Plus, zeg maar. 

Van 10% naar 49% in twaalf maanden. Da's best enorm

Maar het echtpaar Plus is veel meer dan in vorige jaren bezig met het aanvullen van het pensioen. Want nog maar 44% van hen verwacht voldoende te hebben aan de pensioenvoorzienuing zoals die nu is. Voor 65% van de beleggers uit het onderzoek (TNS Nipo ondervroeg 353 Nederlanders) is pensioenopbouw "één van de drie belangrijkste redenen" om te beleggen en/of sparen. Begin 2014 was dat 51%.  

Met die 65% steekt het pensioen met kop en schotel uit boven andere beleggingsdoelen. Noodgeval, reserves voor baanverlies en bescherming tegen inflatie scoorden met 27%, 26% en 25% een stuk lager. 

Gevraagd naar het ene absoluut belangrijkste doel komt de oudedagsvoorziening ook ruim op 1 uit, met een score van 49%. Een jaar geleden gaf slechts 10% aan dat pensioenaanvulling het allerbelangrijkste beleggingsdoel was. Inflatiebescherming is nummer 2, maar scoort slechts 9%.

Ook gij, Linda?

Volgens Michel Vermeulen, directeur van Schroders in de Benelux, is het pensioenkwartje eindelijk gevallen. "Die stijging is absoluut het gevolg van de maatschappelijke discussie. Er gaat geen dag voorbij of er wordt gesproken over dekkingstekorten bij pensioenfondsen, De Nederlandsche Bank zorgt er met zachte dwang voor de pensioenfondsen verdwijnen omdat ze overbodig worden. Zelfs de Linda besteedt aandacht aan het probleem."

Dat het de Nederlander menens is blijkt uit het onderzoek. 44% weet zeker dat hun pensioenonvoldoende zal zijn, 31% twijfelt en slechts 25% denkt dat het wel snor zit. Opvallend is dat vooral de Nederlanders onder de 50 jaar zich zorgen maken. 

61% zet extra geld opzij

Vaak blijft het bij de constatering zelf en pakken we het probleem niet aan, maar niet Henk en Ingrid Plus. 61% zegt al extra te beleggen voor het pensioengat, nog eens 3% denkt (of overweegt) dat te moeten doen. En hoe doen ze dat? Door extra te sparen (57%) en extra te beleggen in beleggingsfondsen (51%) of individuele aandelen en obligaties (50%). Ook extra aflossen op het huis is hip (21%). 

Je zou er blij van worden, zoveel plotselinge zelfredzaamheid onder de Nederlanders. Maar Vermeulen ziet wel een probleem opdoemen. Vooral omdat veel Nederlanders in aandelen beleggen voor hun pensioen. "Dan ben je straks 65 en heb je een beleggingsportefeuille die qua risico eigenlijk bij iemand van 27 past."

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›