IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hebben de Noren het coolste geld ter wereld?

Het heeft vele voordelen om je valuta te delen met andere landen. Geen gewissel meer aan de grens, vergelijkbare prijzen - de euro heeft echt wel zijn zegeningen, ondanks al het gemopper.

Wat je niet meer kan met zo'n eenheidsmunt is er de blits mee maken. Als je ergens heimwee naar moet hebben dan is het niet zozeer de gulden, maar vooral hoe guldens eruit zagen. Zo'n imposant uithangbord voor Dutch Design is er sindsdien nooit meer geweest - met dank aan Ootje Oxenaar.

De Noren lijken nu in dat gat te springen. Zij hebben nog wél een eigen munt - de Noorse kroon - en die blonk tot dusver uit in dufheid: afbeelding van een Noorse held erop, iedere coupure zijn eigen kleur en klaar was Kees.

Maar kijk nu eens:

De creaties zijn gemaakt door architectenbureau Snøhetta Design en grafisch ontwerpbureau The Metric System. Over smaak valt altijd te twisten, maar bij IEXGeld zijn we er wel een beetje jaloers op. Vooral die 'geblurrede' achterkanten die, zo zeggen de designers, de Noorse kustlijn bij toenemende windkracht moeten voorstellen. 

Wat is het zo bezien eigenlijk jammer dat cash geld langzaam aan het uitsterven is. 

Check ook: Over twee jaar betalen we met smartphones

Hebben de Noren straks het mooiste geld ter wereld? Het zou zomaar kunnen, maar we horen het graag in de comments als je betere kandidaten hebt. En het laatste woord is voor Ootje Oxenaar:

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Partner overleden? Soms halveert het inkomen

Dit kun je regelen om te voorkomen dat je elk dubbeltje moet omdraaien. Lees verder ›