IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wacht niet te lang als je een starterslening wilt aanvragen

Door het aantrekken van de woningmarkt zijn er ontzettend veel aanvragen voor startersleningen gedaan. Dit zijn er dusdanig veel, dat het potje dat de overheid beschikbaar stelde waarschijnlijk eind dit jaar leeg is. De pot is in 2013 gevuld door het Rijk en gemeenten (beiden 50 miljoen euro).

Volgens het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN), dat de leningen verstrekt, hebben in de eerste negen maanden van het jaar ruim 5000 huishoudens gebruik gemaakt van de regeling (ter vergelijking: in heel 2013 werden 4000 leningen verstrekt), zo schrijft het FD. Wekelijks worden er zo'n 150 tot 200 leningen toegekend.

Check ook: Staan de sterren nu het gunstigst voor starters op de woningmarkt?

De starterslening: gunstige voorwaarden

Met de starterslening kun je, als het maximale bedrag dat je kunt lenen voor je eerste huis nét te laag is (volgens de regels voor een maximale hypotheek), het verschil overbruggen. De kenmerken van de starterslening zijn:

  • Gedurende de eerste drie jaar hoef je geen rente te betalen;
  • Na die eerste drie jaar betaal je wel rente, behalve als je dat volgens de draagkrachttoets van het SVN nog niet kunt;
  • De looptijd is dertig jaar;
  • De rente is fiscaal aftrekbaar;
  • Je kunt onbeperkt boetevrij aflossen.

De lening is maximaal 20% van het totale aankoopbedrag. Daar horen de kosten koper ook bij. Wegwijs.nl noemt als voorbeeld dat je bij een aankoopbedrag van 140.000 euro maximaal 28.000 euro met de starterslening kunt betalen. Bijna 80% van alle startersleningen heeft een hoogte van 20.000 tot 35.000 euro.

Niet in alle gemeenten beschikbaar

Of jij een starterslening kunt aanvragen, hangt ten eerste af van in welke gemeente je woont. In 300 van de 403 gemeenten in Nederland wordt de lening verstrekt. Het beste kun je bij je eigen gemeente navraag doen. Je kunt er ook checken aan welke voorwaarden jij moet voldoen.

En stelt je gemeente inderdaad geld beschikbaar, en wil je er graag gebruik van maken, wacht dan niet te lang met de aanvraag. Het Rijk stelt na dit jaar namelijk geen bedrag meer beschikbaar; of afzonderlijke gemeenten wel in de leningen blijven investeren is nog niet bekend.

Lees ook: Je maximale hypotheek wordt in 2015 lager - dit verandert er

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Koophuis afgelopen jaar gemiddeld €28.000 meer waard geworden

Wel zijn in mei veel minder huizen verkocht. Lees verder ›