IEXGeld

Dossiers

Profiel

Verkoop je goud niet aan de eerste de beste opkoper

Ken je deze reclame van PostalGold nog?

"Hebt u gouden juwelen die u niet meer nodig hebt? Dan is dit uw kans om het goud te veranderen in geld!"

De reclame won in 2010 de Loden Leeuw voor de meest irritante televisiereclame van het jaar. Die trofee kon overigens niet worden toegestuurd, omdat er geen adres bekend was.

Niet alleen irritant, ook onbetrouwbaar

PostalGold heeft niet alleen een zeer irritante reclame in elkaar gezet, maar wordt ook nog eens onbetrouwbaar gevonden.

Wie rondneust op fora - zoals deze van Radar - komt er in elk geval rap achter dat menig klant er niet over te spreken is. Voorbeeldje: "Ik heb mijn gouden ringen opgestuurd en heb nog geen geld ontvangen, zij zeggen steeds dat de fout daarvan bij de bank ligt, maar ik geloof er niet meer in."

Oh ja, de Consumentenbond zei al eens dat je je goud beter maar niet op kunt sturen, omdat PostalGold niet over een thuiswinkelwaarborg beschikt.

In het Verenigd Koninkrijk is er tevens de nodige kritiek. En in een onderzoek van de BBC scoorde het  bedrijf als slechtste van vijf internetopkopers (voor juwelen met een handelswaarde van 50 tot 65 pond bood het 17 pond).

Goud inwisselen: hier moet je op letten

In ons land is het niet meer mogelijk om ongewenst goud - zoals PostalGold het zelf noemt - op te sturen, want het bedrijf "accepteert op dit moment geen nieuwe klanten in Nederland". Interessant. :-)

Maar er zijn nog wel genoeg andere bedrijven waar je je goud kunt inwisselen voor geld. Het is natuurlijk absoluut niet gezegd dat ieder goudopkoopbedrijf oneerlijk en louche is, de boel wil oplichten. Wel gaat het om spullen van een behoorlijke waarde. Niet eens alleen fysiek, vaak ook emotioneel. Wees dus voorzichtig.

Heb je thuis goud liggen en wil je dat tóch graag inwisselen voor geld, maak dan gebruik van deze tips.

  • Hoe eenvoudig het ook lijkt, stuur je goud niet op naar een goudinkoper of taxateur. Het enige voordeel dat de website financieel info noemt is namelijk dat je je huis (nauwelijks) uit hoeft omdat je je goud verzekerd in een toegestuurde retourenvelop opstuurt.

    Daar tegenover worden vier nadelen genoemd: je verzending kan wegraken, je bent er niet bij als de waarde wordt berekend, de gehanteerde prijzen zijn vooraf niet bekend en ook wordt het gewicht vaak in je nadeel afgerond.

    Het is beter om zelf naar een juwelier of goudinkoper toe te gaan. Ruim de helft van de Nederlandse juweliers koopt zelf goud op.

  • Zorg dat je voordat je überhaupt met je goud naar een handelaar stapt zelf al een inschatting van de waarde kunt maken. Weeg je goud en zoek naar een karaatstempel (een vergrootglas kan noodzakelijk zijn). Hoe meer karaat, hoe hoger het goudgehalte, en hoe meer je er voor kunt krijgen.

    Het is ook handig als jij alvast op de hoogte bent van de goudprijs (al is het maar ongeveer). Check dat bijvoorbeeld hier. Onthoud wel dat je niet 100% van de goudprijs kunt krijgen, omdat de goudhandelaar er ook aan wil verdienen. Ook moet het goud nog worden omgesmolten. Ga er van uit dat je ongeveer 70% kunt krijgen (voor het deel van je sieraad dat uit puur goud bestaat).

  • Ga niet naar één enkele juwelier of goudinkoper. Het is slim er meer, minstens drie, te raadplegen. Er is best een kans dat de één je veel minder wil geven dan de ander. Vraag hoe zij het bod dat ze uitbrengen hebben berekend. Je kunt de handelaren ook best vertellen dat je op zoek bent naar de hoogste prijs en dat je er ook voor naar de concurrentie wilt stappen.

    Vraag de handelaren om een vrijblijvende offerte. Dan kun je thuis alles nog even rustig nalezen. Onthoud wel dat de goudprijs op een ander moment weer anders kan zijn.
  • Stel je neutraal op. Laat niet zien dat je onder de indruk bent van een hoog bedrag. Kassa schrijft dat 500 euro een boel geld is voor wat vergeten juwelen, maar dat ze misschien wel veel meer waard zijn. En lever je je goud in omdat je het geld écht nodig hebt? Laat ook dat niet merken.
  • Je moet er bij zijn als de waarde wordt berekend. En dat de handelaar een geijkte weegschaal met keurmerk gebruikt. Vraag naar het gewicht dat hij noteert - komt dat overeen met wat jouw uitkomst was, thuis? Dat is heel belangrijk. Want een grammetje verschil, dat kan zo tientallen euro's schelen.

  • Verkocht is verkocht! Veel bedrijven hebben de sieraden na een dag al gesloopt.

Tot slot: dit filmpje (dat overigens wel anderhalf jaar oud is) van Kassa illustreert dat je niet overal hetzelfde voor je goud krijgt.

Lees ook: Zo controleer je bankbiljetten op echtheid

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›