IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit zijn de voor- en nadelen van HEMA's notarisservice

Sinds eind vorig jaar kun je bij HEMA terecht om een akte voor een samenlevingscontract of een testament te maken. Je stelt via de website van de winkel zelf je aktes op, betaalt en tekent vervolgens bij een door jou gekozen notaris.

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) vindt echter dat de notarisdiensten van HEMA niet door de beugel kunnen. De organisatie diende een klacht in bij de Kamer voor het Notariaat in Amsterdam, maar die ziet geen aanleiding om maatregelen te nemen. HEMA mag van de tuchtrechter gewoon doorgaan met de notarisservice - mits de keten zorgt voor een betere afscherming van gegevens.

De KNB gaat wel in beroep tegen de uitspraak, maar momenteel kun je dus gewoon gebruik maken van de service.

Check ook: Geregistreerd partnerschap vs. samenlevingscontract: vier verschillen

Het klinkt heel eenvoudig en toegankelijk, maar je moet je er wel van bewust zijn dat dit niet bij iedereen of bij elke situatie past. De voor- en nadelen op een rij - beslis voor jezelf.

De voordelen van de Hema notarisservice:

  • Het is goedkoop. Een akte kost 125 euro en dat is, volgens de Consumentenbond, de laagste prijs in de markt.
  • De aktes zijn in begrijpelijke taal geschreven. Een groot pluspunt, zegt de Consumentenbond, omdat mensen hier beter mee uit de voeten kunnen dan met veel andere notarisaktes. Wellicht verlaagt dit de drempel om zaken te regelen die veel mensen moeilijk - en duur - vinden.
  • Je kunt alles thuis op je gemak invullen en bekijken. Je kunt er zoveel tijd voor nemen als je zelf wilt.
  • Je kunt het snel regelen. Als je hebt betaald word je binnen twee werkdagen door de door jou gekozen notaris gebeld. Daarna kun je binnen zeven werkdagen terecht om te tekenen.

De nadelen van de notarisservice:

  • Je kunt, zoals gezegd, alleen een samenlevingscontract of een testament opstellen. En daarin kun je alleen standaard zaken regelen. Als je pleegkinderen hebt, of kinderen uit een vorige relatie, dan kun je niet bij de HEMA terecht (overigens communiceert de winkel daar wel duidelijk over, bijvoorbeeld: Je bent rijk. Dan is het beter om advies te vragen aan een notaris. Hij kan je dan adviseren hoe je zo weinig mogelijk erfbelasting betaalt).
  • Het zijn standaarddocumenten waaruit je geen regels kunt schrappen of toevoegen.
  • Zoals gezegd kun je alles thuis op je gemak doornemen, maar je moet het dan wel doen met een korte toelichting op alle keuzes. Weet je dan zeker dat je niks over het hoofd hebt gezien? Je krijgt bij het invullen geen advies van een notaris, dus je moet wel weten wat het beste is om te doen in jouw situatie.

Overigens moet de notarisdienst van HEMA nu wel aan voorwaarden voldoen. Behalve dat de gegevens van klanten beter afgeschermd moeten worden, moet de notaris nagaan of de klant alle vragen goed heeft beantwoord en dat de akte aansluit zijn of haar wensen en situatie. Wanneer blijkt dat de klant voor een verkeerde akte heeft gekozen, moet hij of zij het geld terugkrijgen.

Lees ook: Stappenplan: een testament opstellen

Reacties

Er is nog niet gereageerd.