IEXGeld

Dossiers

Profiel

Deze clausule moet voorkomen dat je ex online de vuile was buiten hangt

Er zijn verschillende bekende Nederlanders die hebben vastgelegd wat er - mocht het zo ver komen - na een scheiding wel en niet met de media mag worden gedeeld.

En omdat bijna iedereen tegenwoordig online is en dus overal van alles kan publiceren, is een dergelijke afspraak ook voor anderen, niet-BN-ers, ook handig.

Tenminste, dat vindt Lucienne van der Geld, die vanuit de vereniging Netwerk Notarissen initiatiefnemer is van een nieuwe boeteclausule: de social media-clausule. "Met je partner deel je allerlei zaken die je liever niet terugleest op sociale media," zegt zij tegen de Telegraaf.

Check ook: Checklist: trouwen onder huwelijkse voorwaarden?

Sinds kort kunnen samenlevingscontracten, huwelijkse voorwaarden en echtscheidingsconvenanten daarom met deze nieuwe clausule worden uitgebreid. Het wordt allemaal serieus juridisch vastgelegd.

Hoe het werkt? Jullie bepalen samen de hoogte van de dwangsom die degene die de vuile was online buitenhangt moet betalen. Gaan jullie uit elkaar en publiceert je ex-partner vervolgens allerhande lulligheden - zoals naaktfoto's, privé-berichten, onwaarheden, ellende - dan moet hij of zij de vooraf afgesproken boete betalen, totdat de bewuste materialen van internet zijn verdwenen. En wordt er niet betaald, dan kan er een rechtszaak volgen.

Het is ook mogelijk de clausule toe te voegen aan eerder opgestelde huwelijks- of samenlevingscontracten.

Lees ook: Stappenplan: scheiden, wat komt daar bij kijken?

Vanuit de notarishoek klinken positieve geluiden, zoals deze:

En Notaris Unie schrijftEx-partner zwartmaken via social media? Dat kan veel geld gaan kosten!

En dat klopt ook, tenminste, als de clausule gaat werken: uit een BN DeStem-column van Leon Krijnen kun je opmaken dat hij vindt dat deze clausule vooral voor notarissen fijn is vanwege de extra inkomsten. En hij vraagt zich af wie bij overtreding vaststelt wat een naaktfoto precies is, en wat moddergooien exact inhoudt.

Want één van de partners zal misschien zeggen dat er absoluut sprake is van smaad, terwijl de ander dit helemaal niet het geval vindt. Wil je gebruik maken van de clausule, leg alles dan in elk geval zo concreet mogelijk vast, om dat soort misverstanden te voorkomen. En nog beter is het natuurlijk om gewoon aardig voor elkaar te zijn, óók als jullie uit elkaar gaan.

Check ook: Dit moet je weten over online scheiden

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›