IEXGeld

Dossiers

Profiel

Gebruik van alles de helft en bespaar de helft

Ken je het halveringsprincipe? Het is heel simpel: gebruik de helft van wat je normaal zou gebruiken. Op deze manier bespaar je heel geleidelijk dus ook op je uitgaven. Je doet namelijk twee keer zo lang met al die producten.

Natuurlijk werkt het niet bij alles, maar gedurende een doorsnee dag zijn er zo toch heel wat besparingen te maken:

Opstaan, wassen en aankleden: gebruik eens de helft van je gebruikelijke hoeveelheid shampoo, tandpasta, zeep, gel, haarlak, scheerschuim, deodorant, parfum, crème, enzovoort. Wil je dubbel besparen, douche dan ook eens de helft van de tijd.

Ontbijten: zet twee kopjes thee met één theezakje, doe de helft minder boter en beleg op je brood, doe de helft van je gebruikelijk hoeveelheid suiker en melk in je koffie, et cetera.

Gedurende de dag: bij huishoudelijke werkzaamheden: wassen en schoonmaken kan makkelijk met de helft van je normale hoeveelheid schoonmaak- of wasmiddel. En heb je echt een hele volle emmer sop nodig om de ramen te lappen? Met de helft minder water lukt het vast ook.

Lees ook: Met de helft minder wasmiddel wordt de was ook schoon

Avondeten: als je gaat koken kan je sommige ingrediënten makkelijk halveren (of in ieder geval minder ervan toevoegen dan je normaal doet) zonder dat het gerecht smaak verliest. Zo kan je makkelijk de hoeveelheid bakboter, zout en water om in te koken, halveren.

En denk eens na bij het gebruik van duurdere ingrediënten zoals vlees en kaas. Is een pastasaus echt minder lekker met de helft minder gehakt erin en de helft minder kaas erover?

Kortom, je zou je bij álle dagelijkse dingen moeten afvragen: kan het met de helft? En zo ja, doe dat dan ook!

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Energienota gaat fors omhoog: 7 slimme tips om kosten te besparen

De energienota dreigt komend jaar flink op te lopen. Dit kun je doen om ... Lees verder ›