IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoi ABN Amro, wil je ons geld nog wel hebben?

Yep, we schreven het al eens: geld verdienen met sparen, vergeet het maar. Met de lage spaarrentes van tegenwoordig kun je je vermogen misschien nét wat in stand houden, maar of het ook zal groeien? Zeker niet.

En wie z'n centjes bij ABN Amro op de rekening heeft staan, die kan het helemaal wel schudden. De bank verlaagt de rentetarieven op 30 september op verschillende spaarrekeningen met 0,1 procentpunt.

Het betekent bijvoorbeeld dat de nu al bedroevend lage rente op de gewone vrij opneembare spaarrekening, direct sparen, van 1,1% naar 1% gaat (en de basisrente wordt bij sommige andere spaarrekeningen zelfs nóg lager: 0,90%; hier vind je alle nieuwe tarieven).

Lees ook: Draghi verlaagt de rente. Dit is wat je ervan kunt gaan merken.

Oef... die vermogensrendementsheffing

Met een spaarrente van 1% staat de boel gelijk aan de inflatie.

Wat dat betekent? Het rendement dat je over je spaargeld haalt ben je door die inflatie direct weer kwijt. Inflatie is namelijk een absolute vermogenskiller. En dus levert die spaarrente je definitief niks meer op.

En het wordt extra zuur als je meer dan 21.139 euro op je spaarrekening gestald hebt. Kom je boven die vrijstelling uit, dan moet je belasting betalen. Die vermogensrendementsheffing is 1,2%, waardoor je meer moet afdragen dan je binnenhaalt.

In de hele berekening gaat de Belastingdienst ervan uit dat je een - gemiddeld - rendement van 4% over je vermogen behaalt, maar dat is niet bepaald het geval. In elk geval: sowieso níét als je alleen spaart.

Dus: sparen of beleggen?

Je zou je haast gaan afvragen: wíl de bank ons geld nog wel hebben? Banken maken winst door het geld wat ze binnenkrijgen tegen een hogere rente weer uit te zetten, bijvoorbeeld als hypotheekleningen of bedrijfskrediet. Kennelijk valt het ze heel zwaar om meer dan een procent terug te verdienen op het spaargeld wat ze binnenhalen.

En daar komt bij dat banken nog voor veel minder dan die ene procent bij de ECB kunnen aankloppen. Maar goed, op dit moment word je als fanatieke spaarder dus min of meer de deur uitgejaagd. 

Is dat een probleem? Wel als je wars bent van ieder risico en het daarbij voor lief neemt dat je jaarlijks inteert op je geld. Dan is sparen eigenlijk het enige alternatief. Maar wie er een langere horizon op nahoudt heeft die alternatieven wel: ga beleggen. Wie naar rendementen uit het verleden kijkt, weet: dat levert uiteindelijk meer op (ja, zeker nu).

Moeilijk? Dat hoeft helemaal niet. Het kan op allerlei manieren. Kijk maar eens hier, hier of hier. En hier vind je een overzicht met al onze artikelen over beleggen.

Check ook: Waarom sparen riskanter is dan beleggen

Gerelateerde Tools

Reacties

3 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. De grote nivelleerder 24 september 2014 13:07 0
  En als de rente dan ooit weer gaat stijgen....dan maakt de overheid de vermogensrendementsheffing variabel (zogenaamd omdat 1,2 te hoog was, gegeven het renteniveau van bijna 0%), zodat je ook bij hogere rentes alles moet overdragen aan de grote nivelleerder.
 2. sunsh 24 september 2014 13:26 0
  Ehhm 1% zeg je? Heb op de 23st net een mailtje gehad van ABNAMRO dat t basispercentage verlaagd wordt naar 0,90% per 30 september (Direct Kwartaal etc. , die rekeningen waar je kleine bonus krijgt als je het laat staan)!

  Die 1% is alleen voor Direct Sparen en BeleggersSpaarrekening

  www.abnamro.nl/nl/images/Generiek/PDF...
 3. [verwijderd] 24 september 2014 13:45 0
  Hi sunsh!
  Dank je voor je bericht!
  Klopt inderdaad. Met die 1% doel ik op Direct Sparen, de gewone vrij opneembare spaarrekening. Dat had ik al even onder het pijltje bij 'rente' (zie derde alinea) gezet.
  Heb het nu in de tekst zelf ook aangevuld. Nu is het duidelijker, denk ik. Goed om te vermelden ook, die basisrente van 0,90%. Dank je wel!

3 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

We sparen in recordtempo, maar beleggen minder dan elders in de wereld

Je geld op een bankrekening zetten is een gemiste kans, vindt Allianz. Lees verder ›