IEXGeld

Dossiers

Profiel

Janneke Willemse: "Ik wil aantonen dat iedereen het zelf kan doen"

Ze is een bekend gezicht in de financiële wereld, dat mogen we gerust stellen. En ook daarbuiten lijkt ze steeds meer terrein te winnen. Janneke Willemse (1975) begon na haar studie nietsvermoedend als economieredacteur bij GPD, en inmiddels, jaren later, is ze genomineerd voor de Aanstormend Talent-award van de Televizierring 2014.

Tussendoor zat ze natuurlijk niet stil. Ze was betrokken bij de opstart van RTL Z, werkte voor FinanceTelevision en werd hoofdredacteur van Belegger.nl.

Vorig jaar besloot ze voor zichzelf te beginnen. Een heel ander leven. Ze startte haar website BlondjesBeleggenBeter, waarop je haar beleggingen kunt volgen, en werd onder andere presentatrice bij WNL op Zondag.

Zo, da's een hele lijst! Hoe ben je in de financiële journalistiek beland?

"Toen ik was afgestudeerd ging ik direct op zoek naar een baan. Tijdens die zoektocht werd ik gebeld door een docent van mijn studie. Hij vertelde dat ze een redacteur zochten bij GPD, op de economieredactie."

"Eerst dacht ik: waarom bel je mij nou? Ik heb nooit bovenmatige interesse in economie getoond. Maar ik ben er wel gaan praten, het was een ontzettend leuk gesprek. Ik kon er vrijwel direct aan de slag, dat was in 2000."

En je bent in 'het wereldje' blijven werken. Wanneer wist je zeker dat dat is wat bij je past?

"Na GPD heb ik voor RTL Z gewerkt, maar daar kon ik helaas niet blijven. Daarna kreeg ik te maken met korte contracten: drie maanden hier, dan even in de ww, en vervolgens - floep - weer door naar het volgende korte contract."

"Zo zat ik bij Breekijzer. En ik heb kort voor programma's van Endemol gewerkt. Daar werd me duidelijk dat dat niks voor mij is. Ik wilde weer terug naar de beurs en de financiële journalistiek."

Belegde je in die tijd ook zelf?

"Bij RTL Z mocht dat niet, omdat ik dan van koersmanipulaties en voorkennis kon worden beschuldigd. Maar bij FinanceTelevision kon 't wel, daar heb ik er ook veel over geleerd. Ik sprak er iedere dag mensen over beleggen, daar leerde ik veel van. Van Cees Smit bijvoorbeeld. Hij heeft me urenlang over optieconstructies verteld. In het begin snapte ik er niks van, het waren echt stoomcursussen."

"Zelf was ik toen vooral aan het gokken. Ik had heel weinig geld. Ik dook de beurs op met 500 euro, daar kun je natuurlijk niet zoveel mee. Ja, je kunt één trade doen, en dan lekker nutteloos tot sint-juttemis wachten tot je je transactiekosten er uit hebt. Ik heb in die tijd vooral heel domme dingen gedaan."

Vertel! :-)

"Opties waren het toen helemaal. En dus moest ik ze. Ik wilde een call op een aandeel doen. Heb helemaal zitten uitrekenen wat de koers dan zou moeten zijn, hoeveel de premie zou bedragen. Heel zorgvuldig allemaal, en dát was dan mijn visie."

"Uiteindelijk kocht ik 'm per ongeluk met de verkeerde uitoefendatum. Volgende week vrijdag, bij wijze van spreken, terwijl ik hem langer wilde laten lopen. Ik had alles zo goed uitgedacht, maar ik koop dat ding en het gaat helemaal mis."

'Opties waren het helemaal. En dus moest ik ze.'

"En dat vind ik nu, achteraf, eigenlijk heel leuk. Voortaan kijk ik nog vijf keer extra voordat ik iets aanklik. Het zijn de momenten waarop je je realiseert wat je risico is. Al ging het natuurlijk maar om heel weinig geld, het was niet dat ik ineens geen geld voor eten meer had, of zo, maar toch. Mij deed het wel even pijn. Maar ik beleg altijd met geld dat ik in principe kan missen."

Op welke manier beleg je nu?

"Ik heb gespaard tot ik een bedrag had waarmee ik het wel even uit kon zitten, mocht ik geen werk meer hebben, of zo. Ik liet gewoon iedere maand een vast bedrag van mijn rekening afschrijven, zo, richting mijn spaarrekening. Dat is mijn buffer. Daar bovenop heb ik nog 20.000 euro bij elkaar gespaard, waarmee ik ben gaan beleggen, in januari vorig jaar."

"En het is gelukkig meer geworden: ik stond vorige week 17% in de plus! Beleggen doe ik zelf, ik besteed dat niet uit. Zou ik zonde vinden, want ik vind het veel te leuk. En het is iets waar ik voorlopig niets mee hoef, met dat geld. Dat neemt een hele druk van mijn schouders, daardoor kan ik er relaxed zelf mee bezig zijn."

Op BlondjesBeleggenBeter schrijf je over je belevenissen op de beurs. Hoe is het om te beleggen terwijl iedereen mee kan kijken?

"Dat zorgt soms voor druk. Ik heb al een tijdje geen trades meer gedaan, wat eigenlijk geen probleem zou moeten zijn, maar ik wil toch wel graag nieuwe dingen schrijven. Daardoor kom ik vaak in de verleiding om het net weer even anders te doen. Juist omdat er mensen meekijken vraag ik me vaker af of een bepaalde keuze nou wel zo slim was."

"Niet dat ik geen fouten mag maken of geen stomme dingen mag doen. Dat mag best, het kan ook gebeuren. Het past eigenlijk zelfs wel een beetje bij Blondjes: een aandeel verkopen en schrijven: 'ik had er gewoon geen zin meer in doei'. Maar ik wil ook wel graag wat zinnigs melden."

Vragen niet-beleggers jou wel eens om advies?

"Ja. Soms willen vrienden of buren dat ik wat geld voor ze beleg. Dat wil ik eigenlijk niet, ik wil juist aantonen dat iedereen het zelf kan doen. En dat het ook hartstikke mis kan gaan. Niet dat ik daar op hoop, maar ook ik twijfel veel en doe uiteindelijk ook maar wat. Echt hoor, zelfs de allerbeste cijferfetisjisten en analisten maken fouten."

'Zelfs de allerbeste cijferfetisjisten en analisten maken fouten'

"Ik weet er misschien nét iets meer van, maar dat betekent niet dat ik dé oplossing heb. Stel dat het fout gaat... ik snap ook niet hoe vermogensbeheerders daar mee omgaan. Hoewel zij het vast verstandiger aanpakken en een gemiddeld rendement proberen te behalen. Dat van mij vliegt alle kanten op."

Heb je een specifiek beleggingsdoel?

"Mijn belangrijkste doel is om er lol aan te beleven. Ik vind het gewoon leuk om een verhaaltje uit te zoeken en positie in te nemen. Het is haast hilarisch dat het ook nog eens vrij goed gaat. En dat terwijl ik het best wel eens iets verstandiger aan zou kunnen pakken, stabieler. Ik zou in beleggingsfondsen kunnen gaan zitten. Voor later. Maar dat is minder spannend, ik zoek het liever zelf allemaal uit."

"Niet dat ik sparen voor later niet belangrijk vind. Daar houd ik me soms ook wel mee bezig, dan maak ik rekensommetjes. Het is grappig om met allemaal potjes bezig te zijn en berekeningen te maken: hoeveel rendement kan ik krijgen, hoe lang kan ik daar dan van leven? En dus ook... wanneer moet ik dan dood? Haha."

Dus je houdt je wel met je pensioen bezig?

"Natuurlijk moet je íéts doen. Maar wat heb je nodig om gelukkig te zijn? Moet je dat grote huis echt hebben, die dure auto? Wil je keihard werken tot je oud bent, terwijl je dan misschien niet eens meer in staat bent om alles te doen wat je had willen doen?"

"Ik denk dat ik liever alvast wat opmaak van mijn zogenaamde pensioen. En eigenlijk voelt mijn leven soms al een beetje als pensioen, ook al werk ik veel, ook al heb ik veel klussen. Ik voel me vooral zo vrij nu ik niet meer iedere dag naar kantoor hoef."

Maar je bent nu ondernemer - dat brengt vast ook verplichtingen en een bepaalde druk me zich mee?

"Ja, maar ik ben wel echt een nerd wat dat betreft. Ik vind het heerlijk om alles in Excel bij te houden. Ik heb sheets vol taartdiagrammen, dat doe ik zelf. Dat besteed ik - net als mijn beleggingen - absoluut niet uit."

"Ik vind het prettig om precies te weten wat ik heb, ik kijk ook vaak mijn afschriften terug. En ik check of bepaalde dingen niet veel goedkoper kunnen. Niet alleen met mijn werk, hoor, maar ook privé: dan vraag ik me bijvoorbeeld ineens af hoeveel ik eigenlijk uitgeef aan de autoverzekering, en of dat niet gewoon goedkoper kan. Vind ik leuk om uit te zoeken."

"Niet dat dat altijd goed gaat. Op mijn hypotheek, een beleggingshypotheek, heb ik me bijvoorbeeld wat verkeken. Ik heb alles vooraf doorgespit, me er ontzettend in verdiept. Bij een beleggingshypotheek wordt er met je geld belegd, er wordt een beleggingsfonds aan je hypotheek gekoppeld. Maar ik kwam er laatst ineens achter dat ik een veel te hoge premie voor mijn overlijdensrisicoverzekering betaalde - daar baalde ik van, want hoe meer je aan premie betaalt, hoe minder geld er wordt belegd. Dat kon ik gelukkig wel omzetten."

Hoe heb je je op je leven als zelfstandige voorbereid?

"Ik heb eindeloos zitten rekenen. Ik heb hele sheets volgeschreven, vragen voor mezelf beantwoord. Wat moet ik minimaal verdienen? Welke buffer heb ik nodig? En stel dat het allemaal volledig misgaat, en ik vervolgens alleen nog maar in bulk koop en niks anders dan boterhammen met pindakaas eet, wat heb ik dan écht nodig en hoe lang kan ik daar van leven, tot het echt ellendig wordt?"

'Hoe lang kan ik op boterhammen met pindakaas leven, voordat het echt ellendig wordt?'

"Dit is vooral wild mijmeren, maar het zóu kunnen. Ik ben sowieso wel van de noodscenario's. Ik vind het fijn om te weten wat ik allemaal nog kan doen als alles ineens anders is. Dat ik bij mijn zus of mijn moeder kan eten als dat nodig zou zijn. Eén van mijn noodplannetjes was lange tijd dat ik zo weer de horeca in kon duiken, mocht ik zonder werk komen te zitten."

"Wel heb ik dat tegenwoordig minder sterk. Dat komt ook doordat ik nog een buffer heb, hoor. Als ik echt helemaal niets zou hebben, zou ik me toch anders voelen. En ook heb ik momenteel genoeg in mijn agenda staan. Maar ik vertrouw er hoe dan ook op dat er, als het allemaal tóch niet lukt, wel weer iets voorbij komt."

Lees ook: Selwyn Duijvestijn: "Handelen zat er al vroeg in"

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›