IEXGeld

Dossiers

Profiel

Drie tips om je kinderen schuldenvrij te houden

Eén op de vijf jongeren tussen de 18 en 24 heeft een betalingsachterstand. Dat gaat dan bijvoorbeeld om openstaande rekeningen bij de zorgverzekeraar, onbetaalde boetes en achterstanden bij de Belastingdienst. Jongeren lenen bij anderen en staan soms zelfs regelmatig rood bij de bank.

En dat gaat niet alleen om kleine bedragen: 20% van die jongeren heeft schulden van 2.500 euro of meer. Het lijkt er tegelijkertijd op dat de jongeren tussen de 12 en 18 jaar veel minder moeite hebben met rondkomen. Dit alles blijkt uit een onderzoek van het Nibud, Jongeren & Geld.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de ouders voor jongeren de belangrijkste informatiebron zijn als het gaat om geld. En dat het percentage jongeren dat vragen heeft over geldzaken toeneemt naarmate ze ouder worden. Daar kun je als ouder zijnde eigenlijk alleen maar op inspelen. Uit het onderzoeksrapport

"Het Nibud ziet hier een grote rol voor ouders, het onderwijs en het bankwezen. Zij kunnen inspringen op de informatiebehoefte van jongeren en hen begeleiden in hun weg naar financiële zelfstandigheid."

Drie tips.

1. Praten over wat er gaat veranderen

Het Nibud denkt dat veel van de schulden te voorkomen zijn als jongeren tussen de 15 en 17 jaar goed worden voorgelicht over hun geldzaken (nou kan eerder natuurlijk ook geen kwaad).

Het is belangrijk dat je kind weet wat er vanaf zijn of haar achttiende verandert: zo kunnen jongeren vanaf dat moment zelf abonnementen afsluiten en moeten ze een eigen zorgverzekering hebben - en betalen. Dat brengt - nieuwe - verantwoordelijkheden met zich mee.

Heb het daarover, vóórdat het zover is. Bereid je kind voor. Laat hem of haar een kijkje nemen op de website 18 jaar... en nu? (en neus er zelf ook even rond). Ook het Nibud heeft een en ander over financiële verantwoordelijkheid uiteen gezet.

Check ook: Besparen op je verzekeringen, je hebt er maar drie nodig!

2. Helpen overzicht te houden, rekeningen controleren

Het is belangrijk dat rekeningen op tijd worden betaald. Op het moment dat er herinneringsbrieven - en uiteindelijk aanmaningen - op de deurmat ploffen, is het eigenlijk te laat.

Laat je kind zijn of haar rekeningen daarom openmaken, bekijken en betalen. Doe dit eventueel samen, dan kun je dingen toelichten als dat nodig is. Volgens het Nibud hebben jongeren die hun rekeningen regelmatig controleren minder vaak betalingsachterstanden. Als ze hun banksaldo regelmatig checken hebben ze een goed zicht op wat er binnenkomt en wat er uitgaat. Het banksaldo checken kan heel eenvoudig via mobiel bankieren apps.

Houd het overzichtelijk: bewaar - betaalde - rekeningen in een map, laat je kind desnoods een kasboekje bijhouden en noteren wat er allemaal w ordt uitgegeven. Ook is het belangrijk dat je kind weet wanneer periodieke betalingen gedaan moeten worden. Zorg dat hij of zij weet dat daar dan geld voor apart gehouden moet worden om problemen te voorkomen.

3. De ernst van rood staan en het nut van sparen

Een lening is niet per definitie erg. Lenen kan, zolang het maar reëel is: het is bijvoorbeeld niet gek als een jongere leent voor een studie.

Maar geld lenen om op stap te kunnen gaan of om een nieuwe outfit te kunnen kopen, dat is niet verstandig. Laat je kind weten wat rood staan en (andere vorm van) geld lenen betekent en dat de uitgaven er op termijn meestal alleen maar duurder van worden (vanwege de rente bijvoorbeeld).

Benadruk dat en leer hem of haar dat het véél beter is om voor zulke uitgaven te sparen. Kinderen moeten weten dat ze niet alles dat ze willen hebben en doen ook écht kunnen krijgen, maar dat ze er eerst het geld voor moeten hebben. Overigens is sparen natuurlijk niet alleen voor dit soort kortetermijn-doelen van belang.

Lees ook: Rood staan: zo onschuldig is dat niet

Hoe leer jij je kinderen met geld omgaan? Heb je tips? Laat het weten in de reacties hieronder.