IEXGeld

Dossiers

Profiel

Binnenkort kun je scheiden via de burgerlijke stand

Een toepasselijk bericht op de Dag van de Scheiding: als je nu wilt scheiden, dan moet je je zaken via de rechter en een advocaat regelen. Maar binnenkort kun je het rechtstreeks via de ambtenaar van de burgerlijke stand doen.

Da's eenvoudiger en goedkoper. Wel gelden er twee voorwaarden:

  • Het kan alleen als jullie het onderling eens zijn.
  • Je kunt alleen op deze manier scheiden als jullie geen minderjarige kinderen hebben. Heb je ze wel, dan ben je verplicht een ouderschapsplan op te stellen. En dat moet altijd door een rechter worden beoordeeld.

Check ook: Stappenplan: scheiden, wat komt daar bij kijken?

De nieuwe procedure staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven van Justitie, waarmee het kabinet heeft ingestemd. Wanneer je precies op deze wijze uit elkaar kunt gaan is nog niet bekend, maar als het zover is hoef je alleen maar een verzoek in te dienen bij de burgerlijke stand.

De ambtenaar checkt dan of jullie allebei aan de voorwaarden voldoen. Daarna volgt een afspraak op het gemeentehuis, ter identificatie en zodat gecheckt kan worden of jullie allebei daadwerkelijk willen scheiden.

Nadat de echtscheiding is uitgesproken wordt een akte ingeschreven in het register. En dan is het rond, ongeveer veertien dagen nadat je het verzoek hebt ingediend.

Vooraf kun je gewoon juridisch advies inwinnen bij bijvoorbeeld een advocaat, notaris of mediator. En de gang naar de rechter blijft ook mogelijk, mocht je dat toch prettiger vinden.

Lees ook: Dit moet je weten over online scheiden

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›