IEXGeld

Dossiers

Profiel

Knap je huis op, dan verkoop je sneller

Zoals we onlangs al schreven is het momenteel relatief aantrekkelijk om onderhoud aan je woning te laten uitvoeren. Je betaalt voor de arbeidskosten van renovatie- en herstelwerkzaamheden niet het reguliere btw-tarief van 21%, maar het verlaagde tarief van 6%.

Aanvankelijk zou dit tarief alleen nog dit jaar - tot en met december - gelden, maar er is nu sprake van verlenging tot 1 juli 2015. Waarschijnlijk wordt dit op Prinsjesdag officieel bekendgemaakt, schrijft Vereniging Eigen Huis.

Lees ook: Is je woning aan wat onderhoud toe? Regel het nu.

Achterstallig onderhoud = waardedaling

Brancheorganisatie VBO Makelaar is erg blij met de verlenging, omdat het voor woningeigenaren een extra stimulans kan zijn om achterstallig onderhoud uit te laten voeren.

De organisatie doelt hierbij vooral op mensen die hun huis te koop hebben staan. Momenteel scoort 20% van de woningen die te koop staan een onvoldoende voor onderhoud.

Het komt met name voor bij woningen tot 250.000 euro. De reden is meestal koopkrachtverlies, bijvoorbeeld door werkloosheid of een scheiding.

Zo'n onderhoudsachterstand leidt volgens VBO in 85% van de gevallen tot een waardedaling van de woning. Bij driekwart van de te koop staande huizen veroorzaakt 't een vertraging in het verkoopproces.

Daarom: nu opknappen

Het kan dus nuttig zijn je huis tóch op te (laten) knappen voor je het te koop zet. Je woning is dan immers interessanter voor potentiële kopers.

Wellicht sta je daar portemonnee-technisch niet heel erg om te springen - want misschien heb je net als veel andere huiseigenaren juist een achterstand vanwege de kosten - maar onthoud: na 1 juli wordt het alleen maar weer duurder om je huis op te laten knappen. Natuurlijk hangen je mogelijkheden af van je eigen situatie en portemonnee, maar het is zeker de overweging waard.

VBO makelaars schrijft: "Als energiebesparende maatregelen met het aanpakken van het achterstallig onderhoud worden gecombineerd, dan slaat de woningeigenaar twee vliegen in een klap; de woonlasten gaan omlaag en een verdere waardedaling wordt voorkomen."

Check ook: De kosten voor een bouwvergunning zijn lang niet overal hetzelfde

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. handyman6 31 aug 2014 om 15:16 0
  Achterstallig onderhoud aan je huis opknappen heeft 2 kanten.
  Ja,goede dakgoten,trappen,cvinstallatie,dragende muren,dak zelf ,kelder etc in goede staat,is prijsverhogend,maar nee:een "nieuwe" badkamer,keuken,wc,uitbouw,naar eigen smaak ,meestal niet.
  De nieuwe koper heeft zijn/haar eigen smaak en eigenwijs als ie is ,sloopt ie hem er meteen uit.

  Dus,zegt Handyman 6:renoveer als u van plan bent te verkopen,alleen als het niet estetisch is,c.q. voor de mooi-igheid is gedaan.
  Dubbel glas :ja...alles ff witlatexen :nee..enz
  H6

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Straks zonder vaste baan makkelijker een hypotheek

Banken gaan ook kijken naar je verwachte toekomstige salaris. Lees verder ›