IEXGeld

Dossiers

Profiel

Scherpe prijs, snel verkocht

De woningmarkt laat tekenen van herstel zien:

  • het aantal verkopen stijgt
  • de verhouding tussen het aantal te koop staande en verkochte woningen neemt af
  • de gemiddelde woningwaarde neemt toe

Toch is het nog verstandig om de vraagprijs van je huis scherp in de markt te zetten. Dit concludeert Calcasa, een onafhankelijk technologiebedrijf dat is gespecialiseerd in statistische analyse en waardering van onroerend goed, in hun tweejaarlijkse onderzoek.

Het bedrijf analyseerde de vraagprijzen van woningen en de uiteindelijk ontvangen verkoopprijs. De conclusie is dat hoe korter de woning in de verkoop staat, hoe kleiner het verschil is tussen de vraag en verkoopprijs, ongeacht waar de woning staat.

Binnen zes maanden

De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning ligt in 2014 11,5% lager dan de initiële vraagprijs, de prijs waarvoor de woning in eerste instantie te koop is aangeboden. Een koper betaalt hiermee gemiddeld 34.000 euro minder voor een koopwoning dan de vraagprijs.

In het figuur hieronder zie je dat een snelle verkoop van een woning de kleinste afwijking (afslag) op de vraagprijs laat zien:

  • als een woning binnen zes maanden wordt verkocht ligt de verkoopprijs gemiddeld 5,2% onder de vraagprijs
  • als een woning langer dan twee jaar te koop staat ligt de verkoopprijs gemiddeld 23,2 % onder de vraagprijs

Een mogelijke verklaring hiervoor is volgens Calcasa dat als een woning langere tijd te koop staat de initiële vraagprijs naar beneden wordt bijgesteld en in de afgelopen jaren waren er ook nog eens forse prijsdalingen in de woningmarkt. 

Bron: Calcasa

Voorbij het dieptepunt

Ook heeft Calcasa de procentuele afwijking tussen de initiële vraagprijs en de gerealiseerde koopsom door de tijd heen bekeken:

  • in 2007 betaalde een koper gemiddeld 16.000 euro minder dan de initiële vraagprijs.
  • in 2014 betaalde een koper gemiddeld 31.000 euro minder dan de initiële vraagpijs

In het figuur hieronder is te zien dat deze verschillen afnemen en het dieptepunt is bereikt en de percentages geleidelijk weer wat hoger worden.

Bron: Calcasa

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Beleggingsjaar 2020 overleven? Ga voor deze sectoren

Financials, waardeaandelen of toch industrials? Welke moet je hebben? Lees verder ›