IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waarom sparen riskanter is dan beleggen

Okay, je moet nu kiezen. Hoe wil je het liefst sparen voor je oudedag?

 • Met lekker veel riskante beleggingen
 • Zonder enig risico te lopen

B gekozen? Terecht. Veilig is beter dan riskant, dat snapt iedereen. 

Nu de volgende vraag. Je staat onderaan een berg. Hoe kom je op de top?

 • Door te klimmen
 • Zonder klimmen

Onzinnige keuze? Ja, natuurlijk, maar niet onzinniger dan die keuze bij vraag één. Net zoals je niet hogerop komt door horizontaal te blijven lopen, is het onmogelijk om vermogen voor later op te bouwen zonder enige vorm van risico te lopen. 

Een fatale denkfout

Toch denken veel mensen dat die mogelijkheid wel bestaat. Ze parkeren hun geld op een spaarrekening, want die zijn veilig en voorzien van een garantieregeling als de bank failliet gaat. (Ook niet risicovrij trouwens, want banken en garantieregelingen kunnen ook omvallen, maar al met al wel de veiligste optie). 

Daarmee maken ze wel een fatale denkfout. Want ze nemen op die manier juist een enorm risico. Als het gaat om sparen voor later, voor je pensioen bijvoorbeeld, is het grootste risico niet dat je vermogen in euro's afneemt, maar is het grootste risico dat je je straks niet voldoende bij elkaar hebt gespaard om jezelf te kunnen onderhouden na je pensionering.

Het gaat niet om het risico dat je verlies lijdt, het gaat om het risico dat je je doelen niet haalt.

Door je geld op een spaarrekening te zetten is het risico van het niet halen van je doel bijna honderd procent. Ga maar na. De huidige rente is - als je geluk hebt - zo'n 1,5%. Daar gaat (boven een bepaald bedrag) 1,2% belasting vanaf. De resterende 0,3% vermogensgroei wordt daarna teniet gedaan door de inflatie (nu zo'n 1,0%).

Check ook: Geld verdienen met sparen, vergeet het maar

"Zonder risico" bestaat niet

Dat is geen sparen voor later, dat is interen op je vermogen. Wil je de kans op het halen van je doel vergroten, dan zul je meer risico moeten nemen. Niet iedereen doet dat met plezier; zelfs met een klein plukje aandelen in portefeuille kun je al knap nerveus worden van een flinke koersdaling op de beurs.

De truc is om dat zo veel mogelijk te negeren. Zolang je horizon maar ver genoeg weg is, hoef je helemaal niet wakker te liggen van koersdalingen op de beurs. Sterker, je kunt er je voordeel mee doen door tegen lage koersen in te kopen. Belangrijker is dat je door meer risico te nemen de kans op het niet halen van je doelen kunt verkleinen, in plaats van vergroten. 

Check ook: Beleggen voor later zonder startkapitaal? Ga gewoon middelen.

Iedereen die spaart of belegt voor later moet ervan doordrongen zijn: de optie "zonder risico" bestaat eenvoudigweg niet. Dat is ook helemaal niet erg. Risico's horen bij het leven. Iedereen die 's ochtends met de auto naar het werk gaat neemt ook een ingecalculeerd risico. Een ongeluk is nooit uit te sluiten, maar je weet dat het risico beheersbaar is, zolang je maar goed oplet,

Met geldzaken en financiële planning werkt het net zo. Je rijdt niet overdreven hard, je kijkt goed in je spiegels en je klikt je riem vast. Maar je geeft ook een dot gas als dat nodig is. Anders kom je nooit ergens. 

Gerelateerde Tools

Reacties

3 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. kees_t 25 augustus 2014 17:17 0
  Er zijn 2 manieren om je beoogde doel te halen:

  1. Hoger rendement
  2. Hogere periodieke inleg

  Dus een derde antwoord op de vraag om een bergtop te bereiken is:

  Huur een helikopter (duurder maar wel veiliger).
 2. robert_a 25 augustus 2014 17:51 0
  Nu de volgende vraag. Je staat onderaan een berg. Hoe kom je op de top?
  •Door te klimmen
  •Zonder klimmen

  Beetje onzinnig vraag. Stel je staat bovenaan de berg. Hoe kom je naar beneden?
  Daar geef ik het antwoord al. Wanneer is de beste tijd om in te stappen.

  De kunst is niet om in te stappen maar de juiste aandelen te nemen en op tijd uitstappen.
  Je zal maar Imtech hebben gekocht vlak voor de crash.
  Ik zeg niet dat je niet moet beleggen maar de zogenaamde adviseurs willen alleen maar verkopen en sparen is eenmaal saai.
 3. [verwijderd] 28 augustus 2014 11:43 0
  quote:

  robert_a schreef op 25 augustus 2014 17:51:


  De kunst is niet om in te stappen maar de juiste aandelen te nemen en op tijd uitstappen.
  Je zal maar Imtech hebben gekocht vlak voor de crash.
  Ik zeg niet dat je niet moet beleggen maar de zogenaamde adviseurs willen alleen maar verkopen en sparen is eenmaal saai.


  Wat jij bedoelt, door instappen te timen, is volgens mij vooral handelen. De strekking van dit verhaal is toch juist dat je met een gespreide portefeuille en een lange horizon vermogen opbouwt?

3 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Fors herstel Chinese techaandelen: tijd om in te stappen?

Beleggers durven weer vaker naar Chinese aandelen te kijken. Is dat vers... Lees verder ›