IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hebben we straks geen ov-chipkaart meer nodig?

Nog niet zo lang geleden schreven we dat het papieren treinkaartje plaats heeft gemaakt voor de ov-chipkaart. Dat betekent dat - vrijwel - alle treinreizigers moeten in- en uitchecken om te kunnen reizen.

En nou heeft die chipkaart nog geen terrein gewonnen of hij moet z'n positie al gaan delen. De NS begint binnenkort namelijk met een proef waarbij klanten van ABN Amro kunnen in- en uitchecken met hun bankpas.

Lees ook: Het papieren treinkaartje is passé. Dit is er veranderd.

Je hoeft dan geen saldo meer op een pas te zetten, want het geld wordt rechtstreeks van je bankrekening afgeschreven. Zolang je er maar minstens tien euro op hebt staan. Als de proef op rolletjes loopt zullen andere banken vermoedelijk snel volgen, meldt Metro. Mogelijk is dan geen aparte ov-chipkaart meer nodig, schrijft de krant.

Dat is allemaal leuk en aardig en bovendien klinkt het ontzettend praktisch, maar er moeten dan wel oplossingen worden bedacht voor reizen op abonnementen en het geld terug bij vertraging-systeem, om zo maar even een paar voorbeelden te noemen.

In hetzelfde artikel staat Metro ook stil bij 't feit dat er de laatste tijd veel klachten zijn binnengekomen, onder andere vanwege moeite om producten zoals reizen in een andere klasse, samenreiskorting of een fietskaartje op de ov-chipkaart te zetten. En sja, regel zoiets maar eens met een bankpas.

Check ook: Een cashloze samenleving, da's best een raar idee

Bovendien gebruik je je kaart óók nog voor bus, tram, metro en bij andere vervoerders. Dus tenzij zij jou op termijn ook allemaal met je bankpas laten inchecken, blijft de ov-chipkaart van belang. Of je moet steeds losse kaartjes gaan kopen als je met tram, bus of metro reist, maar of dat zo praktisch en voordelig is?

NU.nl schreef een tijdje geleden dat de bankpas de ov-chipkaart niet overbodig zal maken: Als de proef een succes is, kunnen beide systemen in de toekomst door de reiziger worden gebruikt. Dan kun je, in elk geval als het op treinreizen aankomt, zelf kiezen en doen wat je het prettigst vindt. Best een kans dat veel mensen dan daadwerkelijk gebruik zullen maken van hun bankpas, want eerlijk is eerlijk, enorm makkelijk is het wel.

Voor wie erg blij wordt van de gedachte dat je geen saldo meer op een pas hoeft te zetten: daar kun je nu ook al voor kiezen. Je kunt je ov-chipkaart namelijk aan je bankrekening koppelen: dan stel je in dat er automatisch geld op je chipkaart wordt gezet als je saldo negatief is. Wel moet je dan een persoonlijke ov-chipkaart hebben.

Lees ook: Dag portemonnee! Over twee jaar betalen we met smartphones

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Op wintersport? Zo bespaar je op de autorit

Wintersport is al duur genoeg. 5 tips om geld uit te sparen bij de benzi... Lees verder ›