IEXGeld

Dossiers

Profiel

Geen basisbeurs, wel een bijdrage

Nog één jaar en de studiefinanciering in zijn huidige vorm wordt afgeschaft (per 1 september 2015). Maar dat hoeft, gelukkig, niet te betekenen dat alle studenten het zonder geld moeten doen.

Er bestaan namelijk ook nog fondsen. Grofweg zijn fondsen in Nederland in drie categorieën te verdelen:

  • Geldwervende fondsen. Dit zijn fondsen die geld inzamelen voor hun eigen doelstelling, zoals bijvoorbeeld het Aidsfonds dat geld inzamelt voor onderzoek op het gebied van aids.
  • Loterijfondsen. Deze fondsen krijgen hun geld door loterijen en verdelen dit rechtstreeks onder de goede doelen. 
  • Vermogensfondsen. Dit zijn fondsen die hun vermogen hebben gekregen door een legaat of een erfenis. Dit vermogen wordt onder voorwaarden gespendeerd aan maatschappelijke en sociale doelen. Zoals bijvoorbeeld jouw studie!

Er zijn in Nederland ongeveer 250 van dit soort vermogensfondsen. De doelstellingen van de fondsen variëren van het bevorderen van de technische wetenschappen, het bevorderen van botanisch onderzoek van Suriname en omliggende gebieden tot het stimuleren van onderzoek op medisch gebied en het verbeteren van de kwaliteit van aankomende advocaten.

Het lastige is dat er aan elk fonds andere voorwaarden hangen. Het is veel werk om alles uit te zoeken, maar het gaat hier om je studie en je toekomst, dus het is het wel waard om er eens goed voor te gaan zitten.

Houd wel in je achterhoofd dat niet iedereen zomaar zo'n beurs kan krijgen. Het werkt heel anders dan de studiefinanciering van de overheid. Er is per fonds een commissie die bepaalt of jij in aanmerking komt voor een bijdrage. En hoe beter je aanvraag en je resultaten, hoe groter de kans is dat jouw aanvraag wordt gehonoreerd.

Het echte werk

Een groot deel van de fondsen is op internet te vinden, alleen een handig overzicht van alle regelingen die op jou van toepassing zijn is er niet. Elsevier heeft jaren geleden wel een fondsenalmanak uitgegeven, met daarin informatie over bijna alle studie- en onderzoeksbeurzen. Wellicht kan je die nog ergens in de bibliotheek vinden of is het boek tweedehands nog te krijgen.

Heb je eenmaal een fonds gevonden waarvan je denkt dat je ervoor in aanmerking komt, dan begint het echte werk. Het aanvragen van zo'n beurs vergt namelijk iets meer inspanning dan het aanvragen van studiefinanciering.

Wees secuur

Om te beginnen moet de doelstelling van het fonds exact aansluiten bij jouw situatie. Zijn er afwijkingen, dan heeft het ook geen zin om een aanvraag in te dienen. Zo is er een studiefonds speciaal voor studenten die tot de Protestantse Kerk Nederland behoren. Behoor je niet tot die kerk, dan heeft het ook geen zin om een aanvraag in te dienen. 

Behandel een aanvraag precies hetzelfde als je zou doen met een sollicitatie bij een bedrijf waar je echt heel graag wilt werken. Wees secuur, bereid je goed voor en verdiep je goed in het fonds. Hoe beter je aanvraag aansluit bij de verwachtingen en doelstellingen van het fonds, hoe groter de kans dat je aanvraag gehonoreerd wordt.

Belangrijk is ook om je bij de aanvraag precies aan de gestelde voorwaarden te houden. Moet het schriftelijk, doe het dan ook schriftelijk.

Voordeeltje

Let wel op dat het bij een eventuele bijdrage uit zo'n studiefonds het vaak gaat om een eenmalige bijdrage, specifiek bedoeld om je studie of stage te bekostigen. Dus je mag het geld niet gebruiken voor nieuwe kleren, een keer uit eten, of om uit te gaan.

En er is voordeel te halen voor vrouwelijke studenten: er zijn meer fondsen voor vrouwen dan voor mannen. Het idee hierachter is een beetje ouderwets, namelijk om de achterstand van vrouwen in het onderwijs weg te werken. Maar goed, maak er gebruik van, zou ik zeggen.

Lees ook: Vijf dingen die iedere student over het leenstelsel moet weten

Lees ook:

Trump versus Harris: maakt het uit voor beleggers?

Wie trekt aan het langste eind? En maakt de uitslag eigenlijk uit voor b... Lees verder ›