IEXGeld

Dossiers

Profiel

Raar! Hoe lager de rente, hoe meer er wordt gespaard

Twee records die hand-in-hand gaan en dat is eigenlijk best wel een beetje raar. Hoe lager namelijk de spaarrente...

 

 

... des te meer er wordt gespaard in Nederland. Er zit maar liefst 330 miljard euro in onze spaarvarkens, dat is ons halve jaarlijkse bruto binnenlands product (BBP). Nooit eerder spaarden wij zoveel... en nooit eerder kregen we er zo weinig vergoeding voor.

 

 

Spaarders staan daarmee lijnrecht tegenover beleggers. Die hebben namelijk de neiging dat hoe hoger de koersen staan, hoe meer geld ze in de beurs schuiven. De beurswijsheid je moet op lage koersen kopen en op hoge koersen verkopen om rijk te worden op de beurs zullen ze waarschijnlijk nooit leren.

Toch maken ze allebei dezelfde fout: ze hollen allebei achter de grote menselijke kudde aan en laten zich leiden door emoties. Toen door hebzucht en nu door angst voor bijvoorbeeld weer een (krediet)crisis. Dat fout staat niet voor niets cursief. Want niet voor iedereen is beleggen weggelegd of geschikt.

De huidige stand van zaken

Dat de spaarrente zo laag is, komt doordat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente op maar 0,15% heeft staan. Frankfurt hoopt dat banken hierdoor gemakkelijker geld uitlenen aan bedrijven en consumenten. Alle EU-landen met hun schulden kunnen zich goedkoop financieren, want ook zij hoeven bijna geen rente te betalen.

Lees ook: Draghi verlaagt de rente. Dit is wat je ervan kunt gaan merken.

Op het moment van schrijven betalen de volgende landen de volgende percentages voor leningen van tien jaar. Anders gezegd, dit is de vergoeding die je krijgt als je tien jaar lang je geld uitleent aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en zijn collega's. Hoe lager de rente, hoe meer beleggers het land vertrouwen:

  • Nederland: 1,19%
  • Duitsland: 1,01%
  • Frankrijk: 1,39%
  • Italië: 2,61%
  • Spanje: 2,40%
  • Ierland: 2,00%
  • Portugal: 3,49%
  • Griekenland: 5,79%
  • VS: 2,39%
  • VK: 2,41%
  • Japan: 0,50%
  • Zwitserland: 0,45%

Voor de kredietcrisis betaalden deze landen 4 à 5% rente. Ooit, in de jaren tachtig, zelfs wel 12%. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te snappen dat dit alleen al de Nederlandse schatkist miljarden euro's per jaar scheelt. Wie profiteren er nog meer van die lage rente en wie profiteren er juist niet van?

Profiteurs

  • Staten, bedrijven en ook consumenten: zij kunnen zoals gezegd goedkoper lenen.
  • Huizenkopers: alle rentes dalen, ofwel ook de hypotheekrentes. Ondergetekende bijvoorbeeld zette daarom in maart van dit jaar bij de aankoop van zijn huis zijn rente voor 25 jaar vast à 4,8%, maar dat kan intussen nog goedkoper.

Gedupeerden

  • Spaarders: zij krijgen nog maar ruim een procent rente op hun spaargeld. Als je meer dan 21.139 euro hebt, belast de fiscus die opbrengst meteen weg met de vermogensrendementsheffing van 1,2%. Die is gebaseerd op 4% rendement op je spaar- en beleggingsgeld. Tijd voor aanpassing wellicht?
  • Pensioenfondsen en verzekeraars. Technisch een ingewikkeld verhaal, maar hun resultaten vallen of staan met de rente. En de huidige recordlage rentes zorgen daar voor vele slapeloze nachten.

Het kan daarom heel goed zijn dat je enerzijds profiteert van die lage rente en er anderzijds juist last van hebt. Schrale troost voor je spaargeld is dat de inflatie bijna 0% is, ofwel dit holt je geld niet verder uit. Als je schulden hebt is dit echter een nachtmerrie, want die worden zo alleen maar groter.

De rente nu: historisch laag

Intussen is het wachten op het moment dat de rente draait. Sinds begin jaren tachtig, toen die zelfs even op 12% stond, daalt de rente alleen maar tot nu, het laagste niveau ooit. Kijk maar naar deze prachtige grafiek van een vermogensbeheerder, die de Nederlandse rente sinds het ontstaan van ons land reconstrueerde.

En dat is meteen een mooie voor jou: heb je er al eens over nagedacht wat het per saldo voor je spaargeld, hypotheek, schulden en dús je huishoudboekje betekent, mocht de rente inderdaad weer gaan stijgen? 

 

Check ook: Zo laag als nu was de rente nog nooit (in de laatste 450 jaar)

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›