IEXGeld

Dossiers

Profiel

Raar! Hoe lager de rente, hoe meer er wordt gespaard

Twee records die hand-in-hand gaan en dat is eigenlijk best wel een beetje raar. Hoe lager namelijk de spaarrente...

 

 

... des te meer er wordt gespaard in Nederland. Er zit maar liefst 330 miljard euro in onze spaarvarkens, dat is ons halve jaarlijkse bruto binnenlands product (BBP). Nooit eerder spaarden wij zoveel... en nooit eerder kregen we er zo weinig vergoeding voor.

 

 

Spaarders staan daarmee lijnrecht tegenover beleggers. Die hebben namelijk de neiging dat hoe hoger de koersen staan, hoe meer geld ze in de beurs schuiven. De beurswijsheid je moet op lage koersen kopen en op hoge koersen verkopen om rijk te worden op de beurs zullen ze waarschijnlijk nooit leren.

Toch maken ze allebei dezelfde fout: ze hollen allebei achter de grote menselijke kudde aan en laten zich leiden door emoties. Toen door hebzucht en nu door angst voor bijvoorbeeld weer een (krediet)crisis. Dat fout staat niet voor niets cursief. Want niet voor iedereen is beleggen weggelegd of geschikt.

De huidige stand van zaken

Dat de spaarrente zo laag is, komt doordat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente op maar 0,15% heeft staan. Frankfurt hoopt dat banken hierdoor gemakkelijker geld uitlenen aan bedrijven en consumenten. Alle EU-landen met hun schulden kunnen zich goedkoop financieren, want ook zij hoeven bijna geen rente te betalen.

Lees ook: Draghi verlaagt de rente. Dit is wat je ervan kunt gaan merken.

Op het moment van schrijven betalen de volgende landen de volgende percentages voor leningen van tien jaar. Anders gezegd, dit is de vergoeding die je krijgt als je tien jaar lang je geld uitleent aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en zijn collega's. Hoe lager de rente, hoe meer beleggers het land vertrouwen:

 • Nederland: 1,19%
 • Duitsland: 1,01%
 • Frankrijk: 1,39%
 • Italië: 2,61%
 • Spanje: 2,40%
 • Ierland: 2,00%
 • Portugal: 3,49%
 • Griekenland: 5,79%
 • VS: 2,39%
 • VK: 2,41%
 • Japan: 0,50%
 • Zwitserland: 0,45%

Voor de kredietcrisis betaalden deze landen 4 à 5% rente. Ooit, in de jaren tachtig, zelfs wel 12%. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te snappen dat dit alleen al de Nederlandse schatkist miljarden euro's per jaar scheelt. Wie profiteren er nog meer van die lage rente en wie profiteren er juist niet van?

Profiteurs

 • Staten, bedrijven en ook consumenten: zij kunnen zoals gezegd goedkoper lenen.
 • Huizenkopers: alle rentes dalen, ofwel ook de hypotheekrentes. Ondergetekende bijvoorbeeld zette daarom in maart van dit jaar bij de aankoop van zijn huis zijn rente voor 25 jaar vast à 4,8%, maar dat kan intussen nog goedkoper.

Gedupeerden

 • Spaarders: zij krijgen nog maar ruim een procent rente op hun spaargeld. Als je meer dan 21.139 euro hebt, belast de fiscus die opbrengst meteen weg met de vermogensrendementsheffing van 1,2%. Die is gebaseerd op 4% rendement op je spaar- en beleggingsgeld. Tijd voor aanpassing wellicht?
 • Pensioenfondsen en verzekeraars. Technisch een ingewikkeld verhaal, maar hun resultaten vallen of staan met de rente. En de huidige recordlage rentes zorgen daar voor vele slapeloze nachten.

Het kan daarom heel goed zijn dat je enerzijds profiteert van die lage rente en er anderzijds juist last van hebt. Schrale troost voor je spaargeld is dat de inflatie bijna 0% is, ofwel dit holt je geld niet verder uit. Als je schulden hebt is dit echter een nachtmerrie, want die worden zo alleen maar groter.

De rente nu: historisch laag

Intussen is het wachten op het moment dat de rente draait. Sinds begin jaren tachtig, toen die zelfs even op 12% stond, daalt de rente alleen maar tot nu, het laagste niveau ooit. Kijk maar naar deze prachtige grafiek van een vermogensbeheerder, die de Nederlandse rente sinds het ontstaan van ons land reconstrueerde.

En dat is meteen een mooie voor jou: heb je er al eens over nagedacht wat het per saldo voor je spaargeld, hypotheek, schulden en dús je huishoudboekje betekent, mocht de rente inderdaad weer gaan stijgen? 

 

Check ook: Zo laag als nu was de rente nog nooit (in de laatste 450 jaar)

Gerelateerde Tools

Reacties

4 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. NOOTJExx5i6c 15 augustus 2014 16:06 0
  Ik geloof er dus niets van dat ons spaargeld zo oploopt. Zou 41000 per gezin zijn. Ken je iemand die z'on bedrag renteloos laat staan ?
 2. veepee 16 augustus 2014 18:01 0
  Begin vorig jaar constateerde de NL bank dat nederlanders al jaren ontsparen. Hoe dat te rijmen is met toenemende spaartegoeden kunnen ze zelf beter uitleggen. Zie www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-...
  of google "de nederlandse spaarparadox".
 3. matad 16 augustus 2014 18:29 0
  quote:

  veepee schreef op 16 augustus 2014 18:01:


  Begin vorig jaar constateerde de NL bank dat nederlanders al jaren ontsparen. Hoe dat te rijmen is met toenemende spaartegoeden kunnen ze zelf beter uitleggen. Zie www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-...
  of google "de nederlandse spaarparadox".


  Uw reaktie (met verwijzing) werpt wel een heel ander licht op de kreet: Raar.....etc.
  Zelf erger ik me soms mateloos aan dit soort kreten daar waar ik zelf aandelen kocht terwijl de AEX rond de 700 stond en de rente vele malen hoger was. Dus wat is het dan een onzin om te beweren dat de "Nederlandse" aandelen hoog staan.
 4. veepee 19 augustus 2014 10:00 0
  De auteur wijst op het feit dat er ondanks de hele lage rente en na belasting negatief rendement op sparen, er geen enorme uitstroom van spaargeld plaatsvindt. Het gaat hem om de keus tussen sparen en beleggen. Het is nogal een simplificatie om de wereld in te delen in spaarders en beleggers. Er zijn meer doelen (bijv consumptie, huis kopen, etc) en ik denk dat heel veel mensen zowel sparen als beleggen. Ik denk niet dat er veel beleggers zijn met helemaal geen spaargeld.
  Nooit eerder spaarden wij zoveel. Echter ook: nooit eerder waren wij zo rijk. Het geeft meer inzicht om zoals DNB doet, sparen als % van de bestedingen of het inkomen te beschouwen.

4 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

4 manieren om een waardeloze belegger te worden

Als je niet weet hoe je je doelen moet bereiken, is het soms handig te b... Lees verder ›