IEXGeld

Dossiers

Profiel

Verander niets dat gewoon naar behoren werkt

De technologie gaat hard: voordat je iPhone überhaupt echt oud kan zijn komt er alweer een nieuwe versie op de markt. Hetzelfde geldt voor het operating system (iOS) ervan, voor iPads, noem maar op.

Maar hoe zit dat met de 'oude' producten - die zijn toch nog steeds functioneel na lancering van de nieuwe? Waarom zou je eigenlijk iets veranderen, een update doen, als op dit moment alles werkt zoals het moet werken?

Niets doen is wél een optie

Als iets in orde is, twijfel dan niet of je het toch moet veranderen. En dat geldt niet alleen als het op je smartphone aankomt, maar ook bij beleggingsstrategieën of andere beslissingen over geld.

Ik vind het heel verrassend dat er toch nog vaak mensen zijn die steeds maar blijven veranderen, ondanks dat ze spijt hebben van beslissingen die ze eerder namen.

Even duidelijk: ik heb het dan over mensen die veranderen om te veranderen. Ze vervelen zich, worden angstig (of hebzuchtig!) en besluiten: niets doen is geen optie, iets met het geld moet anders. De vraag is dan: zou er niet juist iets moeten veranderen aan hun gedrag?

Natuurlijk zijn er momenten waarop je aanpassingen moet doen. Maar als je je financiële plan en het proces gewoon op orde hebt, dan zul je merken dat je over het algemeen genomen slechts weinig veranderingen door hoeft te voeren.

Sowieso is een proces volgen, als gevolg van een strategie waarbij je naar de toekomst kijkt, altijd beter dan achteraf te reageren - zeker als je de focus legt op pro-actief zijn.

Stel jezelf één vraag

Er komt altijd een moment waarop je het gevoel hebt dat je iets nieuws moet proberen. Het is natuurlijk lastig wanneer je al je vrienden over hun nieuwste beleggingen (of iPhone) hoort en zelf niet meedoet. Je voelt je op dat moment misschien een buitenstaander. En sja, waarom zou je zelf dan niet óók veranderen, net als de rest?

En dát is het moment waarop je jezelf moet afvragen of alles nog werkt zoals het moet werken. Is het antwoord 'nee', leg je situatie dan aan je (financieel) adviseur voor, zodat je geen domme dingen doet. Misschien moet je inderdaad wel veranderen.

Maar als het antwoord 'ja' is, is het heel simpel: dan ziet je leven er gewoon weer wat eenvoudiger uit. En dat door jezelf maar één vraag te stellen. Je hoeft er verder niet meer over na te denken, of je af te vragen of die ene belegging toch beter zou zijn. Je hoeft niet te overpeinzen of je misschien nét een kans mist.

Want je weet dan gewoon dat alles werkt zoals 't hoort. Is het niet fantastisch om zo eenvoudig rust voor jezelf te creëren?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›