IEXGeld

Dossiers

Profiel

Laat de Franse tol niet met je sollen

Op de meeste grote Franse wegen moet je de portemonnee trekken en tol betalen. Maar ergens is er iets niet in de haak: één op de tien automatische Franse tolpoorten geeft een verkeerd tarief aan, zegt de Vlaamse Automobielbond.

Dat gebeurt wanneer je met een auto met dakkoffer of fietsenrek of camper door zo'n poortje rijdt. Je auto kan vanwege de hoogte per ongeluk voor een ander voertuig worden aangezien, bijvoorbeeld voor een vrachtwagen. En dan valt de tol hoger uit: soms betaal je wel 50% meer dan eigenlijk zou moeten.

Zo wordt op het traject Parijs-Bordeaux soms ten onrechte 85,10 euro berekend in plaats van 54,40 euro.

Check ook: Tank daar, niet hier

Goed opletten, dus

Daarom moet je het bedrag goed nakijken, iedere keer dat je tol betaalt. De klasse waar je voertuig in valt (bij personenauto's is dat klasse 1) komt op het scherm te staan, evenals het tarief dat je moet betalen. Klopt dat niet, of twijfel je, druk dan op de helpknop op het tolpoortje.

Hier vind je een overzicht van de verschillende voertuigklassen en de bijbehorende tarieven.

Overigens kun je het bedrag later ook nog terugvorderen via de tolmaatschappij, dus als je al terug bent van vakantie en je hebt de bonnetjes bewaard, dan is er niks aan de hand.

Tot slot: ook in aardig wat andere Europese landen moet je tol betalen. De ANWB heeft hier een overzicht van gemaakt. Daarnaast kan het zijn dat je een vignet moet aanschaffen om over bepaalde wegen te mogen rijden.

Lees ook: Goedkoper autorijden? Acht bespaartips op je brandstofkosten

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›