IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zzp'er, maak een rekensommetje voor je je via payroll laat uitbetalen

Veel bedrijven werken met zzp'ers. Een deel van die zelfstandigen zonder personeel schrijft niet rechtstreeks facturen uit, maar krijgt uitbetaald via payroll.

Een voorbeeld van 'n payroll-bedrijf is Tentoo, naar eigen zeggen de eerste in z'n soort in Nederland. Tentoo verwelkomt op regelmatige basis nieuwe werknemers. Vooral het aantal freelancers van 15 tot en met 24 jaar lijkt er flink toe te nemen: in het tweede kwartaal van dit jaar is deze groep met 30% gegroeid.

In het kort: dit is payroll

Een payroll-bedrijf als Tentoo neemt personeel - vooral zzp'ers, freelancers en tijdelijke werknemers - als het ware in dienst en wordt dan juridisch werkgever. Werkgever, maar dan op papier. Want als zelfstandige werk je natuurlijk gewoon voor het bedrijf dat je heeft aangenomen, je opdrachtgever. Maar alle arbeidsrechterlijke risico's liggen bij het payroll-bedrijf - uitbesteed door je eigenlijke baas.

Dit betekent dat alle administratieve zaken, zoals 't regelen van arbeidsovereenkomsten, loondoorbetalingen en verzekeringen bij arbeidsongeschiktheid, jaaropgaven, ontslagprocedures, salarisadministratie en de verwerking van CAO- en wetswijzigingen tot het takenpakket van de payroll-aanbieder behoren.

Dit scheelt je werkgever veel werk. Daar betaalt hij het payroll-bedrijf overigens ook voor.

Niet altijd de beste optie

Werken met payroll kan voor werkgevers dus een prima manier zijn. En het klinkt jou, als werknemer, misschien ook wel goed in de oren. Je bent in dienst. Je hoeft geen facturen in te dienen, je krijgt je salaris op vaste momenten op je rekening, je krijgt een jaaropgaaf. Bovendien ben je verzekerd tegen ziekte, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. In ieder geval: voor het aantal uren dat je in dienst bent.

Maar juist aan het feit dat je in dienst bent kleeft een nadeel. Want als je zzp'er bent, kun je soms zelfstandigen- en startersaftrek krijgen. Maar als je veel uren via payroll betaald krijgt, loop je deze aftrek misschien wel mis. Je krijgt de aftrek namelijk alleen als je als ondernemer aan het urencriterium van de Belastingdienst voldoet. Er geleden twee voorwaarden:

  • Je besteedt als ondernemer 1.225 uren aan het feitelijk drijven van één of meer ondernemingen. Onderbrak je je werk als ondernemer door een zwangerschap? Dan tellen de niet-gewerkte uren over totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren.
  • Je moet meer tijd besteden aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden (bijvoorbeeld in loondienst). Was je in één van de vijf voorafgaande jaren geen ondernemer? Dan hoef je niet te voldoen aan deze voorwaarde.

De uren die je via payrolling krijgt uitbetaald, vallen voor de Belastingdienst onder uitbetalingen in loondienst. Die uren tellen dus niet mee voor de uren van je eigen zaak. En daar lopen zzp'ers - die op zo'n moment eigenlijk niet echt zzp'ers meer zijn - de zelfstandigen- en startersaftrek dus mis.

Zelf een berekening maken

Op Intermediair.nl zegt een eigenaar van 'n administratiekantoor dat je eigenlijk steeds een berekening moet maken. Maak een berekening van het aantal uren dat je hebt gewerkt en dat je van plan bent te gaan werken - via payroll en voor je eigen zaak - en kijk hoe dat voor jou uitpakt.

Komt dat niet zo goed uit, dan kun je misschien kijken of je er iets aan kunt veranderen. Intermediair schrijft:

Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om extra uren in je zaak te steken als je bij een organisatie op de payroll komt te staan. Met wat meer uren profiteer je weer wel van belastingvoordelen. Of je zorgt dat je net wat minder uren maakt bij de payroll-opdrachtgever, zodat je meer tijd over hebt voor andere opdrachten, en zo het urencriterium haalt.

Wel is het natuurlijk de vraag of dat voor jou is weggelegd. Niet iedere zzp'er heeft immers de luxe waarbij hij zelf kan kiezen hoe en waar hij zijn uren maakt. Maar misschien kun je wel met je werkgever overleggen dat je via je eigen facturen uitbetaald krijgt, in plaats van via payroll. Sommige opdrachtgevers geven jou de keuze: payroll of factureren.

Een - klein - beetje compenseren

Mocht je je aftrekposten mislopen vanwege het aantal uren dat je via je payroll-werkgever krijgt uitbetaald, dan kun je misschien overwegen om dit (deels) te compenseren door jezelf niet bij te verzekeren voor je werkuren als zelfstandige.

Intermediair schrijft dat sommige zzp'ers het voldoende vinden om alleen voor de payroll-uren verzekerd te zijn, zeker als zij daar behoorlijk wat uren maken. Maar ook hier geldt: altijd even met de rekenmachine in de weer. Het moet immers niet zo zijn dat je een tijd lang geen premie betaalt, maar vervolgens wel de pineut bent zodra je ziek wordt.

Lees ook: Het pensioenfonds voor zzp'ers: goedkoop of duurkoop?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›