IEXGeld

Dossiers

Profiel

Donateurs, opgelet: misschien loop je belastingvoordeel mis

Slecht nieuws voor donateurs. De Belastingdienst heeft 2200 goede doelen van 't lijstje met ANBI's geschrapt.

Schenk je aan een van deze doelen, dan verandert je financiële situatie. Want wie regelmatig geld aan goede doelen geeft kan in veel gevallen op een belastingvoordeel rekenen, maar alleen zolang het goede doel een (culturele) ANBI-instelling betreft.

Lees ook: Zo wordt schenken aan goede doelen goedkoper

Doneer je periodiek aan zo'n goed doel, dan kun je geld terugkrijgen van de Belastingdienst bij je aangifte inkomstenbelasting. Maar bij ruim tweeduizend van deze goede doelen is de ANBI-status nu dus ingetrokken.

Verplicht: een site met informatie

De Belastingdienst heeft dit gedaan omdat de betreffende goede doelen onvoldoende informatie over hun instelling vrijgeven. Sinds 1 januari gelden er nieuwe regels. Zo is het de bedoeling dat de goede doelen op een site laten zien waaraan de donaties worden besteed, wie de bestuursleden zijn en of en welke vergoedingen zij ontvangen.

De organisaties hadden in eerste instantie tot 1 januari van dit jaar de tijd om dit te regelen. Veel organisaties haalden deze deadline niet, en daarom kregen ze uitstel tot 1 juli.

Instellingen die ook deze deadline niet hebben gehaald zijn nu, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari, geen ANBI-instelling meer. En dat kan dus gevolgen hebben voor jou als donateur. Schenk je geld aan een van deze doelen, dan loop je nu belastingvoordeel mis.

Hier kun je kijken of het goede doel waaraan je geld schenkt nog wel een ANBI-instelling is.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›