IEXGeld

Dossiers

Profiel

Draghi verlaagt de rente. Dit is wat je ervan kunt gaan merken.

Mocht het je zijn ontgaan: Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft een renteverlaging aangekondigd. De rente waartegen banken kunnen lenen daalt van 0,25% naar 0,15% - dat is historisch laag - en de depositorente is van 0% op -0,10% gezet. Bovendien heeft Draghi geregeld dat banken in de eurozone langdurig goedkoop kunnen lenen.

De banken kunnen hierdoor (nog) goedkoper en makkelijker geld lenen, terwijl ze een boete moeten betalen als ze hun geld willen stallen. Waarom dat zo is? Geld moet rollen! Banken moeten hun geld niet wegzetten bij de ECB, maar het in de economie investeren via leningen aan bedrijven en particulieren. Daardoor moet de economie verder op gang worden geholpen.

Gevolgen voor de consument

Die maatregelen zijn goed bedoeld, zoveel is duidelijk, maar de vraag is natuurlijk of je er als consument iets van zult merken. En of dat dan financieel positief zal uitpakken, of juist niet.

In principe zullen de maatregelen van Draghi niet direct iets voor de Europese burger betekenen. Maar banken kunnen naar eigen wens rentetarieven doorgeven of -berekenen aan hun klanten, zegt De Nederlandsche Bank (DNB). En dat doen ze doorgaans ook.

DNB verwacht daarom dat de rente op spaargeld wat zal dalen. Maar voor een negatieve spaarrente hoef je gelukkig niet bang te zijn, ook al heeft ECB nu een depositorente van -0,10% vastgesteld.

Zó drastisch wordt er niet doorberekend, al is het alleen maar omdat het spaargeld van consumenten voor banken een belangrijke, stabiele en daarmee gewilde bron van financiering is. En banken hebben er niks aan als je wordt afgeschrikt en je je spaargeld niet meer komt stallen.

Het wordt niet beter

In andere landen waar centrale banken negatieve rentes hanteerden, zijn de rentes op spaargeld positief gebleven. In Zwitserland en Denemarken, bijvoorbeeld, werd de renteverlaging destijds slechts deels doorberekend in de spaarrentes.

De Tilburgse hoogleraar economie Harald Benink stelt ook dat de spaarrente naar beneden kan gaan, maar volgens hem zal dit effect gering zijn.

Maar gering of niet, je zit natuurlijk überhaupt niet op een daling van de rente op spaargeld te wachten. De rente is al zo laag. 

Lees ook: Geld verdienen met sparen: vergeet het maar

Beter zal het er wat spaargeldrente betreft dus niet zo snel op worden. Maar DNB zegt dat de rente niet alleen wordt doorgegeven als het gaat om spaarrente, maar dat het óók geldt voor de te betalen rente op verstrekte leningen. Kijk, now we're talking.

Want in dat geval kan de hypotheekrente omlaag gaan. Klinkt een stuk interessanter. Hoe dat er precies uit komt te zien is niet duidelijk, want het hangt volgens DNB met verschillende factoren samen:

"Hoewel een daling in de rede ligt, is de precieze uitwerking van een renteverlaging van de ECB op de kosten van de verschillende vormen van financiering niet precies vast te stellen, omdat deze ook door vele andere factoren worden bepaald. Het uiteindelijke effect op uitleentarieven van banken kan daarom ook niet precies worden vastgesteld."

Dat is dus door de banken nader te bepalen, maar DNB zegt dat de uitleentarieven in andere landen voor zowel huishoudens als bedrijven in soortgelijke situaties zijn gedaald. En dat klinkt in ieder geval veelbelovend.

Check ook: Geld wegzetten: spaarrekening of de beurs op?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›