IEXGeld

Dossiers

Profiel

Extra pensioensparen via je werkgever? Pas daar mee op.

Onze regering is op allerlei manieren bezig met bezuinigen. Dit zien we niet alleen terug in het onderwijs en de gezondheidszorg, maar ook op pensioengebied.

Eind mei is de laatste wetswijziging door de Eerste Kamer aangenomen. Ik zal deze wijziging nu niet uitgebreid gaan behandelen, maar kort door de bocht: de pensioenen worden weer eens versoberd.

We zijn een spaarzaam volk, dus de behoefte aan extra sparen voor het pensioen zal toenemen. Uiteindelijk willen we vaak eerder met pensioen en we willen ook graag hogere bedragen. Niets menselijks is eenieder vreemd.

Check ook: Stappenplan: bereken je pensioentekort

Sparen via je werkgever

Veel werkgevers laten zich van hun goede kant zien en attenderen hun werknemers op de mogelijkheden om extra te sparen voor hun oude dag.

Zo meldt een zeer groot pensioenfonds op haar website:

"Met ExtraPensioen spaart u voor een hoger pensioen. U stort een bedrag vanuit uw brutosalaris. Omdat u geen belasting hoeft te betalen over het gestorte bedrag, levert u dat belastingvoordeel op. Daar staat wel tegenover dat de pensioenuitkering later wordt belast. Dit laatste staat bekend als de omkeerregel."

Vaak wordt door werknemers gedacht dat dit extra voordelig is, omdat ze denken te kunnen profiteren van een soort collectiviteitskorting.

Twee addertjes onder 't gras

Fiscale aftrek en de gedachte aan een collectiviteitskorting klinken aantrekkelijk, maar er schuilen twee addertjes onder het gras.

Ten eerste geldt de fiscale aftrek alleen maar omdat je spaart voor jouw ouderdomspensioen. Kom je echter voor de pensioendatum te overlijden, dan is je inleg weg. Zou je namelijk ook voor extra partnerpensioen sparen, dan is er geen fiscale aftrek. Je spaart letterlijk en figuurlijk voor een ouderdomspensioen, meer niet.

En ten tweede is het zo dat extra sparen via de werkgever jouw fiscale aftrek voor wat je zelf voor lijfrente spaart beperkt. Het kan zelfs zijn dat je alsnog inkomstenbelasting moet betalen over de afgetrokken lijfrentepremies.

Wellicht is het handiger er gewoon direct voor te kiezen om zelf te sparen voor lijfrente: dan is je inleg nooit weg als je eerder komt te overlijden en loop je ook geen risico later fiscaal gestraft te worden.

Lees ook: Vul je pensioen aan in zes stappen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›