IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dag portemonnee! Over twee jaar betalen we met smartphones

Eerst verhuisden je cd's naar je telefoon, daarna je computerspelletjes, je mail, de krant en inmiddels is het al de normaalste zaak van de wereld om op een smartphonescherm streaming tv te kijken of een boek te lezen. 

Het laatste fysieke item dat nog niet de volledige oversteek naar het mobieltje heeft gemaakt is je portemonnee. Maar ook dat - we gooien er maar een voorspelling tegenaan - zal binnen twee jaar de normaalste zaak van de wereld zijn.

In feite kun je bijna al je geldzaken al doen via je mobiel. Er zijn weinig officiële gegevens over te vinden, maar feit is dat het aantal mensen dat online bankiert via de mobiele telefoon spectaculair toeneemt.

Contactloos betalen

De Rabobank wist al te vertellen dat het aantal klantcontacten via de smartphone-app in 2013 op 30 miljoen per maand lag. Mobiele klanten checken ongeveer tien keer zo vaak hun saldo als klanten die het via de thuiscomputer doen. 

Kortom, van geld overmaken, tot online shoppen (en betalen) en mobiel beleggen: het kan allemaal al en het wordt steeds vaker gebruikt. De laatste stap in dat proces wordt nu gezet: het contactloos afrekenen bij de kassa met je mobiel. ING, ABN Amro en Rabobank voerden er eind vorig jaar al een geslaagd experiment mee uit.

ABN Amro en ING hebben inmiddels een werkend systeem om contactloos te betalen, maar dat werkt nog wel met pasjes. (Die steek je niet ín het pinapparaat, maar houd je er tegenaan). De Rabobank komt binnenkort met Rabo Wallet, waarbij je je telefoon als pasje kunt gebruiken.

Eén werkend mobiel betaalsysteem

Je houdt de telefoon tegen het pinapparaat aan en - floep - je hebt betaald. In de Rabo Wallet zit niet alleen geld om te kunnen betalen, maar kunnen ook virtuele klanten- en bonuskaarten worden geïntegreerd.

Vodafone is de enige partij die - samen met Visa - al een werkend smartphone-betaalsysteem op de markt heeft, via de app Smartpass. Op die app kun je een prepaid-tegoed plaatsen (net zoals het geld in je fysieke portemonnee prepaid is, eigenlijk) en contactloos betalen - volgens Vodafone op 60.000 plaatsen aan het eid van dit jaar. 

Let wel op: betalen met je telefoon gebeurt via een zogenoemde NFC-chip. Die zit wel in Android- en Windows-telefoons, maar niet in iPhones. Apple-gebruikers die toch mobiel willen gaan betalen, kunnen een sticker op hun telefoon plakken, waar zo'n chip in zit verwerkt.

Reacties

4 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. GioFaralley 27 mei 2014 om 14:30 0
  Kunnen mensen dan niet makkelijk met bepaalde apparaten van afstand je prepaid portemonnee leegtrekken?
 2. Pieter Kort 27 mei 2014 om 14:41 0
  Hij werkt alleen binnen enkele centimeters van een betaalautomaat. En daarbij werkt hij (in ieder geval bij Smartpass) met prepaid tegoed; je kunt dus sowieso niet bij je bankrekening op deze manier.
 3. GioFaralley 2 jun 2014 om 15:05 0
  Maar kan me zo voorstellen dat ik dan met een mobiele betaalautomaat langs de broekzakken van mensen ga lopen...
 4. Pieter Kort 2 jun 2014 om 15:31 0
  Ik heb zo'n idee dat je met een systeem als dit geen mobiele betaalapparaten meer zal hebben. Alleen nagelvaste betaalpunten. Of betalen via MyOrder-achtige systemen.

4 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Zorgpremies 2020: de highlights

Verschil tussen duurste en goedkoopste basispolis is ruim 230 euro per j... Lees verder ›