IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoera, vakantiegeld! Zo haal je er het meeste uit

Het is eind mei, en dus kun je van je baas een extra zakcentje verwachten: je vakantiegeld. Meestal is dit 8% van je brutoloon. Wat ga je er dit jaar mee doen?

Volgens het Nibud besteden veel mensen hun vakantiegeld aan huishoudelijke uitgaven, het aflossen van leningen en schulden en het aanvullen van tekorten.

De Rabobank geeft vier tips, en één daarvan is inderdaad: 'heeft u schulden? Los ze dan (gedeeltelijk) af.' En ook: 'koop bouwmaterialen of huur een vakman in om die ene klus in uw huis af te maken.'

Als het bovenstaande nodig is, dan is je vakantiegeld een zeer welkom extraatje op je bankrekening. Heb je geen projecten die wat financiële aandacht verdienen, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om van je vakantiegeld daadwerkelijk op vakantie te gaan of er iets anders leuks mee te doen.

Maar, en dat is misschien nog wel de beste optie: je kunt het ook wegzetten. Op een spaarrekening bijvoorbeeld. Uitgeven kan altijd nog, impulsuitgaven zijn over het algemeen niet altijd het beste idee.

Bekijk ook: Checklist: de beste spaarrekening uitkiezen

Eerder deze maand werd op IEX.nl al even stilgestaan bij het feit dat verschillende banken momenteel speciale acties hebben om je vakantiegeld opzij te zetten. Zij bieden je incentives om je je vakantiegeld bij ze te laten storten: cadeaubonnen, vakantiegidsen, een set mokken - van die dingen. Vaak gaan ze dan uit van een minimale inleg.

Leuk geprobeerd, maar of je daar echt iets aan hebt?

Zelf had je al deze spullen, hoe geinig ook, waarschijnlijk nooit gekocht. Tenzij je toevallig net op zoek was naar hetgeen je wordt aangeboden, kun je beter nog even om je heen kijken. Het is wellicht aantrekkelijker om je geld op de juiste plek te stallen. Bij een bank die je een hoger rentepercentage biedt, bijvoorbeeld - een set mokken of niet. Of: ga er de beurs mee op.

Lees ook: Geld wegzetten: spaarrekening of de beurs op?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Spaarrente te laag? Overweeg een deposito

Hierop valt nog een rendement van meer dan 1% te behalen. Let wel goed o... Lees verder ›