IEXGeld

Dossiers

Profiel

Drie redenen om voorlopig te blijven huren

Voor sommigen is 't een heel logische stap om een huis te kopen, terwijl anderen beter nog even kunnen wachten. Hoe zit dat bij jou?

Herken je jezelf in (één van) de volgende drie punten, dan is het waarschijnlijk beter om te blijven te huren. In ieder geval voorlopig.

1. Je hebt geen spaargeld

De situatie op de woningmarkt is momenteel relatief gunstig voor starters en misschien vind je het daarom wel heel aantrekkelijk om nú een huis te kopen. Maar think again als je geen, of nauwelijks, spaargeld hebt. Het is onverstandig om zo'n enorme aankoop te doen zonder dat je een goedgevuld spaarvarken achter de hand hebt. Huren is dan veel veiliger.

Uit onderzoek van FitVermogen komt naar voren dat ongeveer één op de twaalf Nederlanders de aankoop van een woning de belangrijkste reden vindt om vermogen op te bouwen. Van de veertigplussers zegt 14% dit als voornaamste reden te zien.

En dat is verstandig van die mensen. Doe 't zelfde en zorg voor een buffer, ga niet alleen uit van je inkomen. Niet alleen omdat je bij de aankoop van een huis altijd op bijkomende kosten moet rekenen, maar ook omdat je nooit exact weet wat de toekomst gaat brengen - qua onvoorziene uitgaven, bijvoorbeeld. Want als je huurt en er gaat iets kapot, dan bel je je huurbaas even. Maar ben je woningeigenaar, dan moet je alles zelf regelen én betalen.

Lees ook: Geld wegzetten: spaarrekening of de beurs op?

2. Je kent je vooruitzichten niet

Over die toekomst gesproken: weet je zeker dat je inkomen stabiel blijft? En dan bedoelen we niet alleen de komende maanden, maar ook de komende jaren? Als je een hypotheek aangaat zul je iedere maand een deel van je lening moeten afbetalen. Steevast. Ga dus na of je (denkt dat je) bij je huidige werkgever kunt en wilt blijven werken. Zonder vast inkomen wordt het immers heel lastig je hypotheek af te lossen en je andere vaste lasten te betalen.

Als je huurt moet je natuurlijk ook iedere maand betalen, maar aan een huurhuis ben je niet op dezelfde manier gebonden. Soms heb je dan wel te maken met een (jaar)contract, maar als je je huur even niet meer kunt betalen, blijf je in de regel niet met heel hoge schulden achter.

En, ook belangrijk: weet je zeker dat je op één en dezelfde plek wilt blijven wonen? In hetzelfde huis, in dezelfde stad? Aan een koophuis zit je waarschijnlijk wel even vast. En je krijgt te maken met eenmalige kosten, die je niet zo even terugverdient. Dus als je nu al weet dat je binnen een paar jaar weer iets heel anders wilt, wacht dan nog maar even.

Moraal: als je niet weet waar je over een paar jaar zult staan, of wílt staan, leg jezelf dan niet vast. Het kan altijd nog.

3. Je weet er te weinig van

Tot slot, los van je (gebrek aan) spaargeld en vooruitzichten: hoe staat het met je kennis van zaken?

Stel dat je nú een huis zou willen kopen, weet je dan eigenlijk wel waar je moet beginnen? Weet je iets van hypotheken, al is het maar de basis?

En ik noemde het al even bij punt 1: die (onvoorziene) extra uitgaven. Als woningeigenaar krijg je daar hoe dan ook mee te maken. Zorg er daarom voor dat je inzicht hebt in dingen die er bij een eigen huis komen kijken: dat je weet hoeveel geld (én tijd) je kwijt bent als je iets wilt gaan verbouwen, wanneer er dingen kapot gaan, wat er bij onderhoud komt kijken.

Als je een huis koopt moet je voorbereid zijn, kortom. Je moet bijkomende verantwoordelijkheden kennen én aan willen gaan. Zie je dat niet zitten, dan ben je misschien geen geboren huiseigenaar.

Om mee te nemen in je overweging: Stappenplan: kopen of huren?

Reacties

3 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. [verwijderd] 4 juni 2014 13:31 0
    Hi,
    Even inhakend op punt 1. Er wordt goed benadrukt dat het zeer verstandig is een buffer te hebben alvorens je een woning scoort. Uiteraard ligt het aan veel factoren, maar aan welke grootte van een buffer zou je moeten denken bij bijvoorbeeld een (Amsterdamse) starterswoning?
  2. [verwijderd] 26 augustus 2014 16:25 0
    Goede vraag hè?:)
  3. [verwijderd] 27 augustus 2014 18:02 1
    Hoi Jan,

    Zeker een goede vraag! :-) Wel één die niet heel eenduidig te beantwoorden is. Het ligt inderdaad aan veel factoren. Maar ik zal mijn best doen je wat inzicht te geven.

    1) Moet je kosten kopen betalen of koop je vrij op naam? Bij kosten koper kun je je spaargeld goed gebruiken. Via Berekenhet.nl maak je een globale berekening: ga je uit van een woning van 250.000 euro met makelaarscourtage én NHG, dan zijn de kosten (indicatie) naast de koopprijs 14.874 euro, ofwel 5,9% van de koopprijs. De kosten koper kunnen tegenwoordig echter in steeds mindere mate worden meegefinancierd in je hypotheek, waardoor je als koper steeds meer eigen middelen moet hebben om een woning te kopen. Je kunt tegenwoordig nog maar 104% van de marktwaarde van de woning lenen, in 2018 is dat 100%. Koop je dit jaar, dan zul je 1,9%, ofwel bijna 5000 euro, zelf moeten inbrengen.
    Als je een huis vrij op naam koopt zijn er geen kosten koper, maar het is niet zo dat je dan helemaal geen bijkomende kosten hebt. Meer info over wat er zoal bij 't kopen van een nieuwbouwwoning komt kijken vind je hier: www.iexgeld.nl/Artikel/114877/Een-nie...

    2) Als je de woning eenmaal hebt gekocht moet je voor je hypotheek (en andere vaste lasten) gaan betalen. Hier kun je een globale berekening maken: www.berekenhet.nl/modules/wonen/hypot...
    Het is verstandig er voor te zorgen dat je dit totaalbedrag een tijdje (bijvoorbeeld minimaal drie maanden) van je buffer kunt betalen, mocht je (een deel van) je vaste inkomen kwijtraken. Om hoeveel geld het gaat, hangt natuurlijk af van je maandelijkse hypotheeklasten. En ook van de hoeveelheid inkomen die wegvalt (gaat het om één of twee salarissen?)
    Voor je woning van 250.000 euro kun je met een potje van zo'n 5000 euro in ieder geval een paar maanden overbruggen. Héél ruim is dat echter niet, al helemaal niet als het volledige inkomen wegvalt. Ga dan liever uit van het dubbele.

    3) De kosten die je verder misschien moet maken hangen oa af van de staat van het huis dat je koopt. Bij bestaande bouw ligt misschien al een mooie vloer, of is de tuin al redelijk in orde, om maar iets te noemen, en dat zijn dingen waar je bij nieuwbouw zelf nog geld aan uit moet geven. Maar ga je voor nieuwbouw, dan zul je de eerste tijd waarschijnlijk minder aan onderhoud kwijt zijn dan bij een huis dat al jaren bewoond is geweest. Check bij je bezichtiging de staat van het huis goed. Als je dan al ziet dat er veel aan scheelt - denk aan scheuren in de muren, vochtplekken, lelijke afwerking - dan weet je al dat je uiteindelijk behoorlijk wat extra geld kwijt kunt zijn, áls je tot aankoop overgaat. Voor kosten van onderhoud kun je hier kijken: www.eigenhuis.nl/onderhoud-en-verbouw...
    Voor de kosten van verhuizen en inrichten geeft Vereniging Eigen Huis overigens een indicatie van 10% van de verkoopprijs. Dat zou nu neerkomen op 25.000 euro.

    4) Zorg er verder voor dat je altijd geld achter de hand hebt voor bijv. de aankoop van een nieuwe wasmachine, of andere spullen die zo ineens kapot kunnen gaan. De kans dat alles tegelijk kapot gaat is natuurlijk niet zo groot. Ik denk dat een (constant) potje met 1500 euro al best aardig is.

    5) Kijk ook nog even of je tijdelijk dubbele lasten zult maken. Bijvoorbeeld omdat je tijdelijk nog huur voor je vorige woning betaalt.

    Overigens is het verstandig om altijd een buffer te hebben, niet alleen als je een huis wilt kopen of hebt gekocht. Je weet immers nooit wat er op je pad komt. :-)

    Ik hoop dat je hier iets aan hebt Jan!

    Maaike

3 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

3 tips om je voor te bereiden op de aanschaf van een huis

Belangrijke tip: bereid je voor op de kosten. Lees verder ›