IEXGeld

Dossiers

Profiel

Kopen op afbetaling is écht heel erg duur

Je kan tegenwoordig werkelijk alles online kopen én betalen op rekening. Makkelijk hoor, en het lijkt helemaal niet duur. Lijkt, zeg ik, want het is behoorlijk duur. Reken maar eens mee.

Je hebt een nieuwe wasmachine nodig. Heb je écht geen geld en heb je écht snel een wasmachine nodig, dan heb je misschien geen keuze. Maar als je een keuze hebt, kies dan altijd voor in één keer betalen.

Stel je koopt een wasmachine van 500 euro op afbetaling bij de Mediamarkt. Je kan dat in 43 maanden van 15 euro per maand afbetalen. Je betaalt dan totaal 637,68 euro voor die wasmachine van 500 euro! Dat is 137,68 extra voor het kopen op afbetaling.

En bedenk ook eens hoelang 43 maanden is: 3,5 jaar. Ben je 3,5 jaar elke maand aan het betalen voor een wasmachine.

Beter in een keer

Een andere mogelijkheid is lenen bij de bank. Dat kost ook geld, maar is een stuk goedkoper. Waar de rente van de grote online-winkels 15 procent is, is de rente van de banken gemiddeld zo'n 10 procent of minder. Heb je die wasmachine dus meteen nodig, ga dan toch eerst even langs je bank om de leenmogelijkheden te bespreken.

Nog goedkoper is het om de aanschaf van die wasmachine uit te stellen. Als dat kan dan, hè. Zet dan in de tussentijd steeds wat geld opzij voor de aanschaf. En wassen doe je ondertussen bij de wasserette. Dat kost gemiddeld voor wassen, drogen en vouwen zo’n 3 euro per kilo. (In een grote boodschappentas gaat ongeveer 4 kilo wasgoed.)

Het beste is het om een spaarrekening te openen voor onvoorziene uitgaven (en het geld hier ook echt voor gebruiken). Zet bijvoorbeeld elke maand 15 euro op een spaarrekening. Na een jaar heb je dan 180 euro gespaard. De huidige spaarrente is weg te strepen tegen de inflatie. Dus het gespaarde bedrag groeit in principe niet, maar blijft wel 180 euro.

De kosten

Gelukkig moeten de winkels tegenwoordig heel duidelijk aangeven wat de kosten voor zo’n lening zijn. Kijk dus eerst goed op de website naar de kosten en voorwaarden. Zo rekenen Mediamarkt, Neckermann, Otto, Wehkamp, H&M en de Bijenkorf 15 procent rente voor kopen op krediet.

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. [verwijderd] 9 jul 2015 om 23:12 0
    Online kopen en op afbetaling is zeker een dure aangelegenheid.
    Er is een oplossing: sinds kort heb je in3keer.nl, hier kun je bijv je wasmachine kopen en in 3 termijnen betalen en let op!!! Tegen 0 % rente.
    het is belachelijk dat je 15% rente moet betalen omdat je iets krapper bij kas zit.
    In3keer.nl doet het anders, is vergelijkbaar geprijsd en je betaald altijd in 3 keer zonder rente.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Op wintersport? Zo bespaar je op de autorit

Wintersport is al duur genoeg. 5 tips om geld uit te sparen bij de benzi... Lees verder ›