IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit gebeurt als het kabinet hakt in het nabestaandenpensioen

Het kabinet onderhandelt nu met de oppositie over een nieuw pensioenakkoord. Het doel is om een gat van 3 miljard in de begroting te dichten door een versobering van de pensioenen. Een belangrijk punt is hierbij de mogelijkheid om het nabestaandenpensioen te beperken.

Wat betekent dat? Op dit moment is het normaal dat een pensioenregeling bij overlijden van de deelnemer een uitkering aan nabestaanden biedt van 70% van het te bereiken ouderdomspensioen.

Dus als iemand een pensioenregeling heeft die op pensioenleeftijd een uitkering geeft van 20.000 euro per jaar, dan regelt het partnerpensioen dat er, na overlijden van de deelnemer, een uitkering van 14.000 wordt gedaan per jaar aan de weduwe/weduwnaar. Vanaf het overlijden totdat de weduwe/weduwnaar zelf overlijdt.

Het kabinet denkt er nu serieus over om de premies voor nabestaandenpensioen helemaal af te schaffen. Mensen zouden dit maar zelf moeten regelen. Aan premies voor nabestaandenpensioen wordt jaarlijks zo’n 30 miljard betaald.

Veel meer tweeverdieners
Omdat deze premies in mindering op de af te dragen loonbelasting en vennootschapsbelasting worden gebracht, scheelt dit de schatkist zo’n 7 miljard aan belastinginkomsten. Afschaffing betekent dus het gat op de begroting snel kan worden gedicht.

Gevolg is wel dat u voortaan zelf voor uw nabestaandenvoorziening mag gaan betalen. De redenering is dat er veel meer tweeverdieners zijn waardoor iedereen toch wel een eigen pensioen opbouwt. Nabestaandenpensioen is niet meer zo noodzakelijk als vroeger.

Hoe pakt dit uit? Laten we eerst eens kijken naar de financiële planning van een tweeverdienersechtpaar (met kinderen) waarvan de hoofdkostwinner overlijdt en er wél een nabestaandenpensioen is verzekerd.

Dit gaat dus goed. Gelukkig kan men de huidige levensstijl voortzetten. De nabestaanden hoeven het huis niet te verkopen of andere drastische maatregelen te treffen.

En zonder nabestaandenpensioen?
En wat gebeurt er met deze weduwe/weduwnaar indien dit nabestaandenpensioen is afgeschaft? Dit ziet u in de volgende grafiek:

Dit gaat dus direct mis. Afschaffing van het nabestaandenpensioen is niet iets om lichtvaardig over te denken. Dat komt omdat de meeste mensen verplichtingen zijn aangegaan op basis van twee inkomens.

Als één inkomen wegvalt, moet daar echt wel iets voor in de plaats komen. Zoals een nabestaandenpensioen. Dat moet iedereen maar zelf regelen, vindt dit kabinet.

Beperking tot de helft is mogelijk
“Wat kost dat?” Vraagt u zich wellicht af. Dat is moeilijk precies te bepalen, want afhankelijk van leeftijd en gezondheid. De mensen in dit voorbeeld zouden met een verzekering van 300.000 euro al een groot deel van het probleem kunnen oplossen.

De kosten daarvan variëren dus, maar in dit voorbeeld (mensen van midden veertig) moet u denken aan 800 euro per jaar.

Volledige afschaffing is waarschijnlijk niet haalbaar omdat het kabinet de medewerking van enkele oppositiepartijen nodig heeft. Maar beperking tot bijvoorbeeld de helft van het huidige nabestaandenpensioen is wel degelijk iets om rekening mee te houden. Het goede nieuws is dat u dan ook maar de helft zelf hoeft te verzekeren.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bereken je hoeveel je mag inleggen voor je pensioen

Belastingvoordelen stimuleren om te sparen voor je pensioen. Lees verder ›