IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vul je pensioengat zonder tussenkomst van de belastingdienst

Geschrokken van dat pensioengat? Als je bij je werkgever geen pensioen opbouwt, zul je zelf een regeling moeten treffen. De Nederlandse belastingwet kent daarvoor een speciale regeling. 

Je mag namelijk een deel van je inkomsten bruto sparen, zolang je dat tot je oude dag opzij zet. Dat betekent dat je over dit bedrag geen belasting betaalt totdat het daadwerkelijk wordt uitgekeerd – in vaste perioden. Vaak betaal je dan minder belasting, omdat je inkomsten na pensionering lager zijn.

Er is sprake van een pensioentekort als je het afgelopen jaar te weinig pensioenrechten hebt opgebouwd in vergelijking met je inkomen. De Belastingdienst heeft een tool beschikbaar waarmee je kunt berekenen hoeveel premie je bij je aangifte mag aftrekken.

Naast zogenoemde 'jaarruimte' is er ook 'reserveringsruimte' voor voorgaande jaren. Over het totaalbedrag kun je belasting terug ontvangen.

Verschillende vormen

Aan deze vorm van sparen zijn wel strenge regels verbonden. Het geld moet terechtkomen op een speciale lijfrenterekening. Daar moet het ook blijven staat tot pensionering. Wanneer je het geld vroegtijdig laat uitkeren, betaal je alsnog belasting. 

Eventueel en afhankelijk van de voorwaarden van je aanbieder kun je het geld wel overplaatsen naar een andere lijfrenterekening.

Van deze lijfrenterekeningen zijn verschillende vormen te vinden. Er zijn spaarrekeningen, maar ook beleggingsrekeningen of een combinatie van beide. Je kunt het geld laten beleggen of dat zelf doen in geselecteerde beleggingsfondsen van je aanbieder. 

Wat je ook kiest, kijk in ieder geval kritisch naar de bijkomende kosten.

Lees ook: Stappenplan: bereken je pensioentekort

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Hythloday 28 mrt 2014 om 14:40 0
    "Vaak betaal je dan minder belasting, omdat je inkomsten na pensionering lager zijn."

    Vaak? Een ieder zit al gauw in de 42% schaal en daar kom je moeilijk uit.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Beleggen voor mijn pensioen: hoeveel heb ik later nodig?

Voor velen van ons is het pensioen een ver-van-mijn-bedshow. Toch is het... Lees verder ›