IEXGeld

Dossiers

Profiel

Betaal geen onnodige kosten bij het aangaan van een huurcontract

Betaal als je gaat huren geen onnodige bemiddelingskosten. In de meeste gevallen worden deze namelijk onterecht in rekening gebracht. Vaak gaat het om commissie in de vorm van een maand huur plus BTW à 21%.

Wanneer kan een bemiddelaar kosten in rekening brengen? Stel, je neemt contact op met bemiddelaar Hans. Je geeft aan wat je wensen zijn voor een woning.

Hans gaat voor jou op zoek naar een woning die aan die eisen voldoet, of onderhandelt met de betreffende verhuurder over de prijs. Hans levert je een dienst en daarvoor betaalt je Hans een afgesproken bedrag.

Wanneer mag dit niet? Je bent op zoek naar een woning en vindt op een willekeurige website een woning die je aanspreekt. Je neemt contact op met makelaarskantoor Janssen dat de woning aanbiedt.

Vervolgens doe je een bezichtiging waarbij Dhr. Janssen aanwezig is. De makelaar bemiddelt tussen jou en de verhuurder en je tekent uiteindelijk een huurovereenkomst.

In dit laatste geval heeft de verhuurder contact opgenomen met de makelaar om de woning op de markt te brengen, of de makelaar heeft de verhuurder benaderd en aangeboden de woning op zijn website aan te bieden. De verhuurder is daarmee opdrachtgever en moet daarom de bijbehorende kosten betalen.

Overigens zou de huurder zich ook kunnen beroepen op belangenverstrengeling, maar vaak is dit moeilijker te bewijzen.

Terugvorderen
Omdat het in de Nederlandse markt vaak gemakkelijk is een huurder te vinden, zal een verhuurder niet snel geneigd zijn bemiddelingskosten te betalen. Voor de huurder is het accepteren en betalen van de bemiddelingskosten echter vaak een voorwaarde om de woning te mogen huren.

Dat betekent niet dat je het bedrag dan kwijt bent. Je kunt tot vijf jaar na dato het bedrag terugvorderen op basis van wetsartikelen 7:417 lid 4 BW en 7:264 lid 2 BW. Er zijn wel een aantal punten waaraan je moet voldoen:

  1. De huurder is een natuurlijk persoon en huurt dus niet in naam van een bedrijf.
  2. Het betreft een zelfstandige woonruimte met een eigen, afsluitbare toegang en eigen voorzieningen. Dit betekent niet dat je een eigen huisnummer hoeft te hebben.
  3. De tussenpersoon heeft zowel voor de huurder als voor de verhuurder bemiddeld. Dat betekent niet dat je allebei een bemiddelingsovereenkomst moet hebben getekend of een vergoeding moet hebben afgesproken. De verhuurder heeft de woning te huur aangeboden via de bemiddelaar en is daarmee opdrachtgever. De huurder geeft de bemiddelaar opdracht een huurovereenkomst voor hem af te sluiten.

Sommige grotere steden beschikken over zogenoemde huurteams die je met de vordering kunnen helpen. Een andere mogelijkheid is zelf een brief op te stellen waarin je de situatie uiteenlegt en op basis van bovenstaande artikelen het geld terugvordert. 

Als dit niet afdoende is, kun je via een kort geding het bedrag aanvechten. Neem hiervoor contact op met je rechtsbijstandsverzekering, of kies bijvoorbeeld voor een jurist op basis van no-cure-no-pay.

Je betaalt dan alleen de kosten voor de dagvaarding en de rechtszaak, die bij winst ook op rekening komen van de gedaagde.

Het rekenen van commissie mag dan wel gebruikelijk zijn, maar in feite maken betreffende makelaars en bemiddelaars daarmee gewoon gebruik van de moeilijke markt voor huurders.

De verhuurder heeft met het ruime aanbod aan huurders immers geen enkele prikkel om voor bemiddeling te betalen, terwijl de huurder bijna wel moet. 

 

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›