IEXGeld

Dossiers

Profiel

Let's talk about money

Ik ben geen huwelijkstherapeut, maar soms voel ik me wel zo! In mijn rol als financial planner heb ik ontelbare discussies over geld meegemaakt bij koppels. En zelfs na meer dan 16 jaar zelf getrouwd te zijn leer ik elke dag bij over de relatie tussen geld en mijn huwelijk.

Met dat in gedachte, wil ik met u stilstaan bij een aantal zaken over geld en de impact van geld op relaties.

1. Het is bijna onmogelijk om het belang van geld te overschatten! Zware discussies rond geld, wat ze ook mogen zijn, kunnen leiden tot echtscheidingen. Er is sprake van een gezonde balans in je financiële leven als beide partners weten wat er speelt en samen tot de juiste beslissingen komen. Dit betekent dat we ook in onze relatie en discussies met elkaar niet zomaar aan het onderwerp geld voorbij mogen gaan.

2. We hebben allemaal ons verleden en onze ervaringen. Beide partners in een relatie hebben hun eigen diepgewortelde ideeën. Een grote groep van ons is opgevoed met het idee dat geld (net als religie en politiek) een onderwerp is waar je niet zomaar in gezelschap van anderen over praat.

Met als gevolg dat we eigenlijk nooit geleerd hebben hoe we, met elkaar in een relatie, kunnen praten over geld en de emoties die met het onderwerp gepaard gaan. Terwijl dat wel noodzakelijk is. Geld is namelijk meer dan alleen maar geld. Geld gaat over onze dromen, onze doelstellingen, maar ook over onze angsten! Voor sommigen is geld bijna net zo belangrijk (helaas) als de lucht en zuurstof die we nodig hebben om te leven. 

Daarom is het opbouwen en onderhouden van een goede relatie voor velen onder ons een hele uitdaging, omdat je daarvoor de soms onuitgesproken meningen en overtuigingen van de ander moet zien te ontsluieren.

3. Geld lijkt wel het laatste te zijn waar we met elkaar over willen praten (zeker in het begin). In het begin van onze relaties praten we niet vaak over geld. Voor sommigen staat over geld praten gelijk aan het twijfelen aan iemands oprechte liefde. Niemand wil er namelijk van beticht worden het ‘alleen maar voor het geld’ te doen.

Maar hoezeer je het onderwerp ook weet te vermijden, op den duur dringt de realiteit toch je huiskamer binnen. Vroeger of later komt de rol van geld binnen een relatie op de agenda te staan. 

Niet ieder stel heeft een probleem met het praten over geld. Maar uit wat ik zelf zie en hoor - en wat ik in mijn eigen huwelijk meemaak - kan in niet anders dan concluderen dan dat we het nog veel beter kunnen doen. 

Het is echt een goed idee om gesprekken over geld op te starten voor we elkaar het jawoord geven. Een goed en eerlijk gesprek over geld is iets dat onderdeel uit MOET maken van elke relatie, jong of oud.

Ik kan niet voorspellen op welk punt in een relatie geldkwesties problemen of wrijving gaan opleveren. Maar ook financiële wittebroodsweken komen altijd ten einde. Maar er eerlijk en open over praten helpt altijd en vandaag is de beste dag om daarmee te beginnen. 

Reacties

Er is nog niet gereageerd.