IEXGeld

Dossiers

Profiel

10 redenen waarom Buffett zo succesvol is

Beeld: Mark Mathosian CC BY-NC-SA 2.1

Sinds Warren Buffett in 1965 CEO werd van Berkshire Hathaway, heeft hij de aandeelhouders een rendement van meer dan 3.600.000% bezorgd. Dat heeft deels te maken met tijd in de markt: goede aandelen 57 jaar houden levert veel op. En deels met zijn eenvoudige en transparante beleggingsstrategie, die terugkijkend zo'n 20% rendement per jaar heeft gegenereerd.

Een aantal factoren is van doorslaggevend belang gebleken voor Warren Buffetts enorme outperformance van de S&P 500. De Amerikaanse beleggingswebsite The Motley Fool zette er onlangs tien op een rij.

1. Winnaars de tijd geven

Warren Buffett is niet onfeilbaar. Berkshire Hathaway heeft slechte jaren gekend, en zal ook in de toekomst vrijwel zeker jaren met een negatief rendement kennen.

Check ook: 3 beleggingsprincipes van Buffett die het goed doen in een berenmarkt

Maar een van zijn sleutels tot outperformance is dat hij zijn winnaars lang de tijd geeft om te renderen. Zo zitten Coca-Cola, American Express, kredietbeoordelaar Moody's en verzekeraar Globe Life onafgebroken in portefeuille sinds respectievelijk 1988, 1993, 2000 en 2001.

2. Cyclische bedrijven en sectoren kiezen

Het Orakel van Omaha - de bijnaam van de meesterbelegger - houdt van cyclische aandelen. Dat zijn bedrijven die het goed doen als de economie groeit, en het moeilijk hebben als de economie krimpt.

Ook al zijn recessies onvermijdelijk, perioden van economische groei duren aanzienlijk langer. In plaats van te gokken wanneer er een recessie komt, heeft Buffett de portefeuille van Berkshire Hathaway zo samengesteld dat hij kan profiteren van deze onevenredig lange periodes van expansie en van de natuurlijke groei van de economie in de loop van de tijd.

3. Merknamen en beproefde bedrijven kiezen

Buffett kiest bedrijven met een merknaam en een lange staat van dienst. Managementteams komen en gaan, maar merkbekendheid en een loyale klantenbasis vindt hij veel belangrijker.

Apple is een goed voorbeeld. Iedereen kent het en de gebruikers zijn trouw aan het merk. Nu focust het bedrijf op abonnementsdiensten. Mede dankzij de gestage koersstijging is Apple veruit de grootste positie in de portefeuille van Berkshire Hathaway.

4. Wegblijven van rages en momentum plays

Slechte beleggingen vermijden is net zo belangrijk als goed kiezen. Buffett laat zich niet snel verleiden tot investeren in hypes en rages, omdat the next big thing vaak toch weer een zeepbel blijkt te zijn.

De superbelegger geeft de voorkeur aan bedrijven met een lange levensduur die waarde toevoegen. Om die reden loopt hij met een grote boog om bitcoin heen, omdat de cryptomunt geen waarde creëert.

5. Focussen op bekende sectoren en industrieën

Een vijfde reden voor het succes van Warren Buffett is zijn smalle focus. Hij probeert niet om alles in de markt te begrijpen, maar wil expertise hebben in een paar sectoren en industrieën.

Lees ook: Dit zijn de grootste blunders van Warren Buffett

Buffett heeft met name een scherp oog voor waarde en goed ontwikkelde bedrijven in de financiële sector, de energiesector en de sector niet-duurzame consumptiegoederen.

In de portefeuille van Berkshire Hathaway vind je banken, verzekeringsmaatschappijen, energieleveranciers en voedings- en drankbedrijven. Aandelen van financiële bedrijven zijn al decennialang Buffetts favoriet.

6. Weten waar je hulp bij nodig hebt

Omdat Buffett beseft dat hij niet de hele aandelenmarkt kan bestrijken, vertrouwt hij op anderen om hem te helpen in de sectoren en industrieën die hij niet doorgrondt. Zijn team bestaat uit zijn rechterhand Charlie Munger en zijn "tweede mannen" Todd Combs en Ted Weschler.

Combs en Weschler hebben verstand van technologie en gezondheidszorg. Een recent voorbeeld van hun inzicht is de positie die Berkshire opbouwde in Kroger. Die belegging staat op een stevige winst dankzij het feit dat deze mannen inzagen dat Covid-19 en de inflatie uiteindelijk positief zouden uitvallen voor de grootste supermarktketen van de Verenigde Staten.

7. Berkshire heeft relatief weinig posities

Berkshire Hathaway heeft belangen in een stuk of vijftig verschillende bedrijven, maar Apple, Bank of America, Chevron, Coca-Cola en American Express zijn samen goed voor ruim 70% van de portefeuille van bijna $343 miljard. 85,3% van het belegd vermogen van Berkshire zit in 10 aandelen.

Warren Buffett is van mening dat diversificatie alleen nodig is als je niet weet wat je doet. Buffet en zijn team focussen zich op terreinen waar ze verstand van hebben, en hebben zo te zien vertrouwen in het resultaat.

8. Kopen als anderen bang zijn

Nog een reden voor Buffetts outperformance op lange termijn is dat hij zich niet laat afschrikken door marktcorrecties, bearmarkten en complete meltdowns. Vaak laten beleggers zich in hun emotie verleiden tot slecht doordachte en verkeerde beslissingen als de beurzen instorten; voor Buffett is dat juist een moment om te gaan shoppen.

Het Orakel van Omaha kocht in 2011 bijvoorbeeld voor $5 miljard aandelen Bank of America. Deze bank moest in die tijd schikkingen treffen in diverse rechtszaken na de hypotheekcrisis. Sindsdien heeft Buffett een belang opgebouwd van bijna $38 miljard in Bank of America. Vandaag de dag is BofA zeer winstgevend en keert het veel kapitaal uit aan zijn aandeelhouders.

9. Buffetts bedrijf verzamelt bergen dividend

Over het teruggeven van kapitaal aan aandeelhouders gesproken, Buffetts succes is ook te danken aan het feit dat zijn bedrijf elk jaar enorme hoeveelheden dividendinkomen binnenharkt. De investeringsmaatschappij mikt komend jaar op ruim $6 miljard aan dividendinkomsten.

Olie- en gasaandeel Chevron is momenteel de kip met de gouden eieren wat dat betreft: het gaat Berkshire komend jaar 904 miljoen dollar opleveren. Chevron profiteert van de uitzonderlijk hoge olie- en gasprijzen en kan teruvallen op zijn midstream- (bijvoorbeeld pijpleidingen en opslag) en downstream-inkomsten (raffinaderijen en chemische fabrieken) als de prijzen voor ruwe olie en aardgas terugvallen.

10. Hij is een groot voorstander van het terugkopen van aandelen

Tot slot hebben Buffett en Munger zwaar geïnvesteerd in wat duidelijk hun favoriete aandeel op de planeet is: hun eigen bedrijf. De afgelopen vier jaar alleen al heeft het Orakel van Omaha voor 61,1 miljard dollar aandelen Berkshire gekocht.

Het terugkopen van aandelen heeft doorggaans een positief effect op de koers: door het aantal uitstaande aandelen te verminderen, stijjgt de winst per aandeel.

Lees ook: In dit soort bedrijven moeten we volgens Buffett beleggen in tijden van hoge inflatie

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›