IEXGeld

Dossiers

Profiel

Moet ik vastgoed kopen in het Metaverse?

Beeld: iStock

Het buzzword in de wereld van de sociale media is het Metaverse. Bedrijven geven er miljarden aan uit in de verwachting dat ons hele leven zich online zal begeven. Is dit een boot om niet te missen?

Microsoft koopt Activision Blizzard. Facebook heet ineens Meta. En Epic Games, de maker van Fortnite, investeert er miljarden in: Big Tech lijkt te weten dat het Metaverse the next big thing is.

Wat houdt het in?

Maar over wat het precies inhoudt zijn ze het nog niet helemaal eens - als het Metaverse over alle digitale interactie achter een profielfoto of een avatar gaat, hoort Instagram er ook bij, maar als je het Mark Zuckerberg vraagt, moet je er een Oculus virtual-realitybril voor kopen.


Welke definitie je ook aanhangt: in principe bestaat het Metaverse al. Het is VRChat, het is Habbo Hotel, Roblox, GTA. Het is het bijna twintig jaar oude Second Life, waar Zweden in 2007 een ambassade opende (die heeft het vijf jaar volgehouden) en waar nu ook nog steeds mensen rondlopen.

Nieuw is de VR-bril, en je hoeft tegenwoordig ook niet meer alles te typen wat je wilt zeggen. Al twintig jaar hetzelfde is dat de virtuele werelden worden gemaakt door mensen met macht en geld.

Virtueel vastgoed

In november betaalde een Canadese investeringsmaatschappij 2,5 miljoen dollar voor een stuk digitaal 'land' in het fashion district van Decentraland, een driedimensionale virtual world die nu twee jaar open is voor publiek. Een stukje 'land' van ooit 20 dollar ging in april 2021 voor 100.000 dollar, te betalen in MANA, de volatiele cryptomunt die bij deze virtuele wereld hoort.


Gaat de investeringsmaatschappij dat bedrag ooit terugverdienen? Ze willen op hun stukje Decentraland reclameborden neerzetten voor advertenties die heel precies op de passant gericht zijn, omdat diens VR-bril doorbrieft waar hij of zij naar heeft gekeken.

Het antwoord is: misschien wel, want het Metaverse is een hype, mensen geven momenteel wel vaker geld uit aan dingen die niet bestaan (NFT's bijvoorbeeld), ze hoeven maar een paar adverteerders zo gek te krijgen en Decentraland is nu nog een van een beperkt aantal virtuele werelden.

Moet ik virtueel vastgoed kopen?

Er zijn vast virtuele werelden waar 'grond' en 'huizen' nog betaalbaar zijn. De vraag of we straks met zijn allen in één groot Metaverse rondhangen of dat er allemaal kleinere zullen zijn, is nog niet beantwoord - noch weten we of Mark Zuckerberg het goed gaat vinden dat zijn Oculus wordt gebruikt om een illegale rave bij te wonen, om maar iets te noemen.

Wat dit betreft is de keus voor een locatie vergelijkbaar met de keus voor een crypto: niemand weet welke overleeft en welke goud waard wordt.

Ook wat waardevastheid betreft is virtueel vastgoed te vergelijken met cryptovaluta: sommige virtuele werelden hebben een vastgestelde omvang, andere kunnen onbeperkt uitbreiden. Schaarste is dan relatief, en het grote voordeel van reëel vastgoed - je kunt erin wonen, en iedereen heeft een dak boven zijn hoofd nodig - is ver te zoeken.

Of een investering in het Metaverse in waarde toeneemt, is daarom afhankelijk van factoren die de gewone gebruiker niet onder controle heeft. Het blijft dus voorlopig een gok, waarvoor de regels van het casino gelden: speel met geld dat je kan missen, en vergeet niet om zo nu en dan een frisse neus te gaan halen.

Lees ook: Zó vind je die beursklapper

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›