IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggen in tijden van inflatie

De inflatie loopt momenteel flink op. Afgelopen week werd nog bekend dat de Amerikaanse consumentenprijzen met ruim 6% zijn opgelopen. In Nederland bleken consumentengoederen en -diensten in oktober 3,4% duurder dan een jaar eerder.

Inflatie heeft impact op je geld, maar ook op je beleggingen. Wil je jezelf beschermen tegen de oplopende consumentenprijzen, dan kun je voor deze beleggingen kiezen. 

1. Goud

Veel beleggers zien goud vaak als dé manier om zich in te dekken tegen inflatierisico’s. Het edelmetaal wordt door velen gezien als een alternatieve valuta, vooral in landen waar de lokale munt flink in waarde is gezakt.

Goud is een fysieke asset en is redelijk waardevast in tijden van inflatie. Toch is de correlatie tussen de consumentenprijzen en de goudprijs niet bijster groot geweest in de afgelopen dertig jaar. Vooral in de jaren 70 en 80 ging de inflatie vrijwel gelijk op met de goudprijs. Toch zien diverse experts nog steeds waarde in goud als bescherming tegen de inflatie. Bovendien biedt goud een goede spreiding voor iedere portefeuille. 

2. Grondstoffen

Daarnaast hebben grondstoffen traditioneel een positieve correlatie met inflatie. Grondstoffen zijn een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van het prijspeil. Als de prijs van grondstoffen aantrekt, dan stijgen ook de prijzen van de producten die zijn gemaakt met die grondstoffen.

Via een ETF is het vrij gemakkelijk om direct een gespreide positie op te bouwen in grondstoffen. Bedenk wel dat beleggen in grondstoffen gepaard kan gaan met de nodige volatiliteit. De prijsontwikkeling is namelijk afhankelijk van vraag en aanbod: een kleine verschuiving in deze verhouding, bijvoorbeeld door geopolitieke ontwikkelingen, kan al leiden tot wilde bewegingen in de grondstofprijzen. Kijk maar naar de olieprijzen, die in de afgelopen maanden fors zijn opgelopen. 

3. Obligaties

Veel experts zagen een zogenoemde 60/40-portefeuille altijd als een veilige strategie. Zo’n portefeuille bestaat voor 60% uit aandelen en voor 40% uit obligaties.

In tijden van een hoge inflatie en mogelijke stijging van de rentes kunnen obligaties voor een kortere periode aantrekkelijk zijn. Op lange termijn is bewezen dat een portefeuille met enkel aandelen evenwel beter presteert, met name door het rente-op-rente-effect.

Lees ook: Zo worden obligaties beoordeeld

4. Vastgoedfondsen

Vastgoedprijzen en huren stijgen mee met de inflatie. De vastgoedhuren worden namelijk meestal geïndexeerd. Dit betekent dat ze contractueel zijn gekoppeld aan de inflatieontwikkeling. De huren worden dus gedurende de looptijd van het huurcontract periodiek verhoogd met de inflatie. Het direct rendement van vastgoed heeft hierdoor een positieve gevoeligheid voor inflatie.

Lees ook: Beleggen in vastgoed? Dit zijn de opties

Beleggen in een vastgoedfonds kan dus in tijden van hoge inflatie een goede keuze zijn. Je kunt natuurlijk ook zelf vastgoed verhuren, maar dat vereist wel een flink startkapitaal. Let op: als inflatie gepaard gaat met zware economische tegenwind en oplopende leegstand, dan zal ook deze beleggingscategorie het waarschijnlijk niet goed doen.

5. TIPS

Treasury inflation-protected securities of TIPS zijn Amerikaanse staatsobligaties waarvan de hoofdsom gekoppeld is aan een bepaalde consumentenprijsindex. Qua risico zijn ze te vergelijken met vastrentende waarden, maar als de inflatie stijgt, gaat de hoofdsom omhoog.

TIPS keren doorgaans twee keer per jaar uit en hebben een looptijd van vijf, tien of dertig jaar. Bekende uitgevers als iShares en Lyxor hebben een ETF die deze Amerikaanse staatsobligaties volgt.  

Lees ook: Zo bescherm je je pensioen tegen inflatie

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›