IEXGeld

Dossiers

Profiel

Cryptobeleggen als bescherming tegen inflatie?

De inflatie trekt momenteel flink aan, waardoor de waarde van je vermogen feitelijk achteruit holt. Er zijn manieren om je hier tegen in te dekken, bijvoorbeeld door te beleggen in goud, vreemde valuta met een goede reputatie of vastgoedaandelen. Kunnen we cryptobeleggingen ook toevoegen aan dit rijtje? 

Volgens Saxo Bank kijken beleggers in toenemende mate naar alternatieve activa als een manier voor diversificatie en potentiële afdekking tegen de stijgende inflatie. Dit verklaart volgens de bank het succes van Crypto FX, een dienst van Saxo om bitcoin, ethereum en litecoin te verhandelen tegen euro, dollar en yen. Ook uit onderzoek van eToro blijkt dat beleggers crypto-activa kopen in reactie op de verwachte rentestijgingen.

Lees ook: Do's en don'ts om in te beleggen als de inflatie oploopt

De aantrekkingskracht van de bitcoin als oppotmiddel is de afgelopen weken versterkt doordat de koers van goud niet reageerde op de toegenomen bezorgdheid over de inflatie, zo stellen analisten van JPMorgan.  

Maar bieden cryptovaluta eigenlijk wel een goede bescherming tegen inflatie? 

Beperkt aantal bitcoins

“Bitcoin wordt net als goud gezien als bescherming tegen de ontwaarding van het huidige geld”, menen economen van ABN Amro. “Aandelen blijken echter een betere inflatiebescherming, mede vanwege hun kasstroom. Goud is dan weer alleen een betere hedge geweest in tijden van hyperinflatie."

Een argument voor het gebruik van crypto's als bescherming tegen inflatie is dat digitale munten, en dan met name bitcoin, zelf geen last hebben van inflatie. Het aantal bitcoins is namelijk gelimiteerd en waar centrale banken in principe oneindig veel geld in omloop kunnen brengen, is dit met bitcoin niet mogelijk. 

Check ook: Deze 8 tips helpen je om veilig te beleggen in crypto's

“Dit vertelt weliswaar iets over de hoeveelheid bitcoin, maar helemaal niets over het inflatietempo”, aldus econoom Wim Boonstra van Rabobank. “Inflatie meet je af aan de prijsontwikkeling, maar niet aan de hand van de ontwikkeling van de geldhoeveelheid. Om iets over de inflatie in de bitcoinwereld te kunnen zeggen, zou je precies moeten weten welke goederen en diensten er in de wereld van de bitcoin worden verhandeld, hoe groot het aandeel van ieder individueel product is in de bestedingen in bitcoin en wat de prijsontwikkeling van ieder product gemeten in bitcoin in de loop der tijd is”, aldus Boonstra. “Alleen dan kun je een prijsindex in bitcoin construeren en het beloop daarvan in de tijd uitrekenen.”

Transparantie ontbreekt

Die informatie is er volgens Rabobank echter niet en zal er ook niet komen. “Want het vereist verregaande transparantie van de bitcoinwereld, in een mate die haaks staat op de filosofie achter de bitcoin, waarin juist een groot belang wordt gehecht aan privacy en pseudonimiteit. De claim dat bitcoin geen inflatie kent, is dus niet gefundeerd.”

“Fundamenteel valt er moeilijk een case te maken voor bitcoin. De digitale munt heeft geen intrinsieke of economische waarde”, stelt Ralph Wessels, hoofd Beleggingsstrategie van ABN Amro. “Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het maar de vraag is of bitcoin überhaupt in een beleggingsportefeuille thuishoort en gaan vergelijkingen met goud mank. Per saldo is bitcoin geen ‘store of value’, maar eerder een speculatieve belegging”, concludeert Wessels.

Lees ook: ABN Amro ziet in cryptomunten geen beleggingscase

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›