IEXGeld

Dossiers

Profiel

We sparen in recordtempo, maar beleggen minder dan elders in de wereld

Sinds de coronacrisis zijn we enorm aan het sparen geslagen, maar gingen we niet noemenswaardig meer beleggen. “We hebben dringend een nieuwe spaarcultuur nodig”, waarschuwt Allianz in het Global Wealth Report 2021.  

Allianz zag dat het vermogen van Nederlandse gezinnen in 2020 met 9,5% is gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat is een veel sterkere groei dan het West-Europese gemiddelde van 5,8%.

Mede hierdoor werden bankdeposito’s een stuk interessanter. Er werd bijna 10% meer geld in deposito’s gestoken dan een jaar eerder en dat markeert de scherpste stijging sinds 2000. Als reden hiervoor noem Allianz de recordinstroom aan vers spaargeld, die in 2020 met maar liefst 97% steeg.

Lees ook: Spaarrente te laag? Overweeg een deposito

Wereldwijd steeg vers spaargeld met 78% naar 5,2 triljard euro. “Een absoluut record”, aldus Allianz. De instroom in bankdeposito’s ging wereldwijd bijna maal drie (+187%). 

Weinig nieuwe beleggers

Nederlanders gingen niet noemenswaardig meer beleggen. Allianz zag dat er slechts 3,7% meer geld ging naar effecten, beduidend minder dan de groei van 10,9% in de rest van de wereld.

Volgens het onderzoek is dit een weerspiegeling van de belabberde prestaties van de Nederlandse beurs en het feit dat Nederlandse spaarders, in tegenstelling tot de meeste buren, beleggingen op de beurs schuwden. De AEX zakte in februari van 2020 volledig in als gevolg van de coronacrisis. Een scherp herstel zette zich kort daarna in, maar volgens Allianz was dit voor Nederlanders nauwelijks een startschot om meer te beleggen. 

Lees ook: We sparen tegen de klippen op, ondanks lage rente

“Dankzij de ruggensteun door monetaire en fiscale beleidsmakers doorstonden de inkomens van huishoudens de coronacrisis”, aldus Allianz. “Sparen was de grootste motor: door de lockdown waren er minder mogelijkheden om te consumeren en zo werd noodgedwongen sparen wereldwijd de regel.”

Nieuwe spaarcultuur nodig

Althans, sparen? Dat moeten we nuanceren, zo stelt hoofdeconoom Ludovic Subran van Allianz. “De meeste gezinnen deden niet echt aan sparen, maar zetten hun geld gewoon opzij”, aldus Subran.

De econoom vindt al dat inactieve geld op bankrekeningen een gemiste kans. “In plaats daarvan zouden gezinnen beter kunnen investeren in hun pensioen en de groene transitie, om als samenleving het hoofd te kunnen bieden aan belangrijke uitdagingen zoals het klimaat en de demografische veranderingen”, zo stelde Subran.

“Ik ben een beetje bang dat gezinnen uiteindelijk buitenmatig gaan consumeren ter compensatie, wat de inflatie zal aanwakkeren. We hebben dringend een nieuwe spaarcultuur nodig.”

Check ook: Beleggen of toch sparen?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›