IEXGeld

Dossiers

Profiel

Omgaan met dubbele lasten bij nieuwbouw

Wie een nieuwbouwwoning koopt, zit meestal met dubbele lasten. Hoe kun je deze zo laag mogelijk houden?

Als je een huis koopt dat nog gebouwd moet worden, gaat de hypotheek niet pas in als het pand wordt opgeleverd. Dit betekent dat er een periode is waarin je dubbele lasten hebt, omdat je waarschijnlijk nu huur betaalt of je huidige hypotheek aflost. Hoe ga je daarmee om? 

Zo zit dat

Als je een hypotheek afsluit voor een nieuw te bouwen huis, dan sluit je deze vaak af met een bouwdepot. Daaruit betaal je direct de kosten voor de grond en eventuele bouwkosten die worden gemaakt. Deze betalingen komen gewoon uit je hypotheek. Het is daarom logisch dat je tijdens de verbouwing al bezig bent met het aflossen ervan. 

Lees ook: Nieuw laagterecord voor hypotheekrente

De dubbele lasten kunnen gedurende de bouwperiode best hoog zijn, dus het is belangrijk om daar goed mee om te gaan om financiële problemen te voorkomen. Er zijn manieren om de dubbele lasten wat te verlagen. Hoewel waarschijnlijk niet alle opties jouw voorkeur zullen hebben, kan het geen kwaad ervan op de hoogte te zijn. 

1. Hulp van ouders

Het zal niet voor iedereen een optie zijn, maar ouders of grootouders kunnen ook een steentje bijdragen aan je nieuwe huis. Zij kunnen een lening verstrekken, waarover je minder rente betaalt dan bij de bank.

Ouders mogen voor de koop van een huis ook belastingvrij een bedrag schenken. Dit bedrag kan oplopen tot meer dan een ton. 

2. Woninglasten verlagen

Zijn er manieren om je woninglasten te verlagen? Dan kun je dat overwegen. Je kunt een minder groot appartement huren of je kunt je huidige huis verkopen in ruil voor een huurwoning.

Check ook: Bieden op een huis? Pas op voor 7 dure fouten

Dit laatste hoeft overigens niet per definitie een betere keus te zijn. Een en ander hangt ook af van de ontwikkeling van de huizenprijzen. Blijven de prijzen stijgen, dan kun je juist beter wachten met de verkoop van een huis. 

3. Overbruggingsgarantie of -krediet

Heb je al een koopwoning, dan kun je een overbruggingsgarantie regelen. De koper krijgt dan voor de periode die hij moet overbruggen met dubbele maandlasten 2,5% van de verkoopsom op jaarbasis uitgekeerd ter compensatie, met een maximum van twee jaar.

Een overbruggingskrediet is ook mogelijk. Dit bedrag leen je bij een hypotheekverstrekker om een nieuwe hypotheek af te kunnen sluiten. Verkoop je je woning, dan wordt het krediet direct afgelost. 

4. Tijdelijke verhuur

Ook deze tip werkt alleen voor woningbezitters: je kunt (een deel van) je woning tijdelijk verhuren om extra inkomsten te creëren. Je kunt de huurprijs zelf bepalen en vanwege de tijdelijke aard van de verhuur, kun je eenvoudig de verhuur weer opzeggen als het jou uitkomt.

Het nadeel is wel dat je de hypotheekrente van de verhuurde woning niet meer mag aftrekken. Bovendien kost verhuren natuurlijk tijd en energie. 

5. Dubbele hypotheekrenteaftrek 

Ga je van koopwoning naar koopwoning, dan kun je je hypotheekrente twee keer aftrekken. “Veel mensen weten niet dat je de hypotheekrente van een nieuwbouwwoning in aanbouw ook kunt aftrekken. Het is een kwestie van op de juiste manier belastingaangifte te doen”, aldus Clasien Ouderdorp, financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis. 

6. Hypotheekrente meefinancieren

In sommige gevallen kun je de hypotheekrente van je nieuwbouwwoning meefinancieren in je hypotheek. Je betaalt de rente dan elke maand uit het bouwdepot in plaats van uit je besteedbaar inkomen. De maandlasten worden dan lager.

Bedenk wel dat je uiteindelijk te kampen krijg met een hogere schuld. Overleg dan ook altijd met een hypotheekadviseur om erachter te komen welke optie het beste bij jouw situatie past. 

Lees ook: 6 manieren om een woning te vinden die je wél kunt betalen

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›