IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wat zijn de voordelen van beheerd beleggen?

De kranten staan er bol van: berichten over de historisch lage spaarrente waardoor uw geld niets meer oplevert. Sterker nog: binnenkort moet u gaan betalen om te sparen, als we Het Financieele Dagblad mogen geloven. U wilt dus graag gaan beleggen, maar u heeft geen zin of tijd om het zelf te doen. Dan kan beheerd beleggen de oplossing zijn. Wat is het eigenlijk en wat zijn de voordelen?

Eerst is het belangrijk om te weten wat beheerd beleggen is. Daarna bespreken we de voordelen, risico’s en kosten.

Wat is beheerd beleggen?

Bij beheerd beleggen laat u uw geld beleggen door een expert, waarbij u alleen uw inleg hoeft te bepalen en het risico dat u wilt lopen. 

Uw geld laten beleggen hoeft niet altijd door een dure vermogensbeheerder te gebeuren met wie u alleen in zee kunt als u tonnen over heeft. De laatste jaren bieden steeds meer partijen beheerd beleggen aan, waarmee ook de gewone Nederlander zijn geld aan het werk kan zetten. 

Beheerd beleggen moet u zien als een soort collectief vermogensbeheer. U hebt uw eigen beleggingsrekening en portefeuille, maar de wijzigingen worden bij iedereen met het hetzelfde risicoprofiel tegelijk doorgevoerd. 

Wat zijn de voordelen van beheerd beleggen?

Het grote voordeel van beheerd beleggen is dat u niet het gedoe van beleggen heeft en geen lastige beleggingsbeslissingen hoeft te maken, maar wel profiteert van het mooie langetermijnresultaat dat beleggen kan bieden ten opzichte van sparen.

Ten tweede zijn de kosten laag. U kunt, door het samenvoegen van vermogens van meerdere beleggers, uw geld tegenwoordig al beheerd laten beleggen met een inleg vanaf 5000 euro. 

Ten derde bent u in één keer goed gespreid. Alle vermogens bij elkaar zorgen immers voor een hoog totaalbedrag, waarmee de vermogensbeheerder beter kan spreiden. En een goede spreiding, zowel wat betreft beleggingscategorieën, regio’s én sectoren, is topprioriteit bij beleggen. Lees hier meer over het belang van spreiding.

Wat zijn de risico’s van beheerd beleggen?

Eerst is het belangrijk om te weten dat - hoe klein ook - beleggen altijd een vorm van risico kent. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren en u kunt (een deel) van uw inleg kwijtraken. 

Er zijn verschillende risicoprofielen, bijvoorbeeld offensief, neutraal of defensief. Bij een offensief risicoprofiel wordt meer risico genomen en is het verwachte rendement hoger. Bij een defensief profiel wordt het risico zo laag mogelijk gehouden. Het is goed om te bedenken waar u zich het prettigst bij voelt.

Zoals gezegd kan de expert bij beheerd beleggen beter spreiden, waardoor het risico voor iedere deelnemer afneemt. Zo staat u samen sterk met andere beleggers.

Wat kost beheerd beleggen?

De laatste jaren zijn er steeds meer partijen die beheerd beleggen aanbieden. Denk aan ING Beleggen met Beheer, Rabo Beheerd Beleggen, Evi Beheer of Aegon Beheerd Beleggen.

De kosten zijn vooral voor de kleinere belegger een heel belangrijk aspect: immers, hoe kleiner het belegde bedrag, hoe groter de impact van de kosten. In dit artikel wordt verder uitgelegd waar u precies op moet letten. 

Vaak bestaan de totale kosten uit vaste kosten (bijvoorbeeld een jaarlijkse servicevergoeding) en variabele kosten (bijvoorbeeld voor de aankoop van fondsen). Bij het beleggen met kleinere bedragen kunnen de vaste kosten een aardige hap uit het rendement nemen. Bijvoorbeeld: bij een inleg van 1000 euro is een jaarlijkse vaste vergoeding van 15 euro toch alweer 1,5% kosten!

Let dus goed op de kosten bij verschillende aanbieders. Sommige partijen kunnen de kosten dankzij schaalvoordelen laag houden. Een voorbeeld daarvan is Aegon: die partij beheert zo’n 800 miljard euro wereldwijd. Er wordt in verschillende categorieën, regio’s en sectoren belegd, zodat u in één keer goed gespreid bent en de risico’s laag zijn. Hier vindt u meer informatie.


Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. 

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›