IEXGeld

Dossiers

Profiel

Drie desastreuze beleggingsstrategieën

Voor onze beleggingsrendementen zijn we sterk afhankelijk van de grillen van de beurs. Maar we hebben er natuurlijk ook een eigen aandeel in. De website US News zette drie desastreuze beleggingsstrategieën op een rij.

1. Gokken op winnaars

Beleggers hebben de neiging om het gedrag van anderen te kopiëren. Als iedereen om je heen een bepaald aandeel heeft, neem je onbewust aan dat dit een goede belegging moet zijn. Dat leidt tot bubbels, zoals de dotcombubbel aan het begin van deze eeuw.

Een van de grootste valkuilen voor beleggers is je collega of buurman volgen die enthousiast vertelt over die prachtige koerswinst die hij op een aandeel heeft gemaakt. Als dat verhaal al klopt, ben je waarschijnlijk al te laat.

Bedenk verder dat je van vrienden alleen de succesverhalen te horen krijgt en nooit horrorverhalen over forse koersverliezen. Dus of die buurman echt zo'n goede belegger is als hij doet voorkomen, weet je nooit.

Volgens Tim Speiss, mede-eigenaar van EisnerAmper's, een Amerikaans belastingadviesbureau, heeft automatisch beleggen in winnaars op de beurs veel weg van gokken. Hij vertelt op US News over een beleggingsclub eind jaren negentig, die belegde in elk aandeel dat op dat moment hot was. De keuze viel destijds op PalmPilot, maker van (PDA), de minicomputertjes die toen in opkomst waren.

De beurskoers was destijds gedaald, maar het gerucht ging dat het bedrijf de strategie zou herzien. Zo'n kans konden beleggers niet laten liggen, zo zoemde het rond. Helaas ging het bedrijf al snel failliet.

2. De markt proberen te timen

In de ideale wereld koop je een aandeel vlak voor het een rit omhoog maakt en stap je uit op de top. Maar de praktijk is weerbarstig. De kans dat je beide momenten goed gokt, is bijzonder klein.

De grootste valkuilen bij deze beleggingsstrategie zijn hebzucht en angst. Daardoor raken rationele argumenten, op basis van fundamentele en technische analyse, vaak ondergesneeuwd.

Accepteer dat niemand beschikt over een glazen bol en dat de markt dus niet exact te timen is. En realiseer je dat je uiteindelijk belegt voor de langere termijn. Beursgoeroe Warren Buffett heeft zijn succes niet te danken aan snelle ritjes omhoog, maar aan zijn strategie om uitsluitend te beleggen in aandelen waarin hij vertrouwen heeft voor de langere termijn.

3. Je geld op een spaarrekening laten staan

Hoewel beleggen risico's met zich meebrengt, leidt al je geld op een spaarrekening zetten op dit moment gegarandeerd tot verlies. De lage rente kan de inflatie niet bijbenen, waardoor de waarde van je spaargeld ongemerkt steeds verder slinkt. En is je vermogen zo groot dat je vermogensbelasting bent verschuldigd, dan zijn de verliezen nóg groter.

Lees ook: Dit is de vernietigende impact van inflatie op je spaargeld

Bovendien wijst de historie uit dat beleggen op langere termijn altijd meer oplevert dan sparen. Dit kun je checken met deze handige tool die Robeco heeft ontwikkeld. Hierbij kun je het gemiddelde rendement van een spaarrekening vergelijken met dat van de MSCI World-index, over een door jou geselecteerde periode.

Uit deze tool blijkt dat wie tien jaar geleden 1.000 euro had gestort op een spaarrekening, hierop gemiddeld 1,2% rente per jaar had kunnen bijschrijven. De spaarpot zou dan zijn aangeroeid tot 1.128 euro. Was dat bedrag belegd, dan zou de spaarpot in waarde ruim zijn verdubbeld, naar 2.025 euro. Dat komt neer op een gemiddeld jaarlijks rendement van 7,3%.

Nu zijn in het verleden behaalde resultaten uiteraard geen garantie voor de toekomst, maar het is wel een goed punt om in de gaten te houden.

Meer over de keuze tussen sparen en beleggen lees je in dit artikel.

Meesteroplichter

Beleggen is dus in de meeste gevallen heel verstandig. Het enige wat je moet doen is een beetje opletten. US News brengt de strapatsen in herinnering van Victor Lustig, een van de meest beruchte oplichters ooit. Rond 1925 circuleerden er in Parijs geruchten dat de Eiffeltoren afgebroken zou worden, omdat het destijds was bedoeld als een tijdelijk bouwwerk voor de wereldtentoonstelling van 1889 en de toren bovendien leed onder achterstallig onderhoud.

Lustig deed zich voor als ambtenaar die de Eiffeltoren zou veilen en wist zes schroothandelaren zo ver te krijgen dat ze een bod uitbrachten. Uiteindelijk harkte hij zo 250.000 Franse frank binnen. Later herhaalde hij dit trucje nog en wist hij ook nog Al Capone duizenden dollars af te troggelen.

‘Ruim negentig jaar later staat de Eiffeltoren nog steeds overeind', aldus US News, 'net als al die beleggers die gewoon vast blijven houden aan hun beleggingsstrategie en ver wegblijven van gladde praatjes en mooie sprookjesverhalen.”

Lees ook: Trap jij ook in deze psychologische valkuilen van beleggers?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›