IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beursrally gemist? Waarom dat niet zo erg is

Eind december waren veel beleggingsexperts het er nog over eens: het einde van een sterke aandelenmarkt is in zicht. Niets bleek minder waar. De beurzen kende de beste jaarstart in drie decennia. 

De Dow Jones-index steeg met meer dan 2.000 punten sinds 1 januari en ook de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 won al 10% dit jaar, techbeurs Nasdaq zelfs 12%. Tech-aandelen zetten de opmars voort, met koerswinsten van circa 10% voor onder meer Apple, Google en Amazon. Facebook en Netflix schreven zelfs respectievelijk 27% en 33% in waarde bij. 

Lees ook: 6 tips ter voorbereiding op de volgende recessie

Ook in Nederland is de stemming opperbest. De AEX won dit jaar al circa 10%, terwijl de AMX zelfs met ruim 13% steeg. Grote winnaars bleken onder meer DSM en ASML met koerswinsten van respectievelijk 19% en 30%. In de midcap was het Adyen dat op bijval van beleggers kon rekenen met een plus van maar liefst 41%. 

Beleggers die nog wat geld langs de zijlijn hebben staan, hebben een flinke rally gemist. En als je enkele van de beste dagen op de aandelenmarkten mist, dan mis je ook een groot deel van je winsten op lange termijn.

Sla je jezelf al voor je kop dat je niet bent ingestapt? Dat is evengoed nergens voor nodig en daar zijn vier redenen voor. 

1. Je hebt niet echt iets gemist

Heb je aandelen voor de lange termijn gekocht, dan heb je geprofiteerd van de recente rally, maar heb je ook de klap gevoeld toen de beurzen flink onder druk stonden in het afgelopen kwartaal.

De Dow Jones-index mag dan wel met meer dan tweeduizend punten zijn gestegen, de index is ook meer dan drieduizend punten gedaald in het vierde kwartaal van 2018. Zelfs na de recente rally staat de S&P 500 nog 6% onder de piek van september. 

2. Er is niet echt iets veranderd

Wereldwijd stonden de beurzen in de laatste drie maanden van 2018 onder druk. De wereldindex van MSCI daalde met 14%. En daar waren volgens deskundigen goede redenen voor.

Denk aan de economische groeivertraging in China en Europa, stijgende rentes, zorgen over een handelsoorlog, het conflict tussen de Democraten en de Amerikaanse president Donald Trump en zwakkere bedrijfsresultaten. Op deze punten is in de afgelopen tijd echter niet veel veranderd. 

3. Er was een reden dat je langs de zijlijn bleef

Pas op dinsdag noteerde de S&P 500 weer rond het 200-daags gemiddelde, na er twee maanden onder te hebben gekoerst. Voor iedere belegger die zich zorgen maakt over risico’s en rendementen is dit een belangrijk signaal.

Deskundigen ontdekten dat langetermijnbeleggers in het verleden het beste weg konden blijven van Amerikaanse aandelen als de S&P 500 onder het 200-daagse gemiddelde noteerde. Dit zou een beter resultaat hebben opgeleverd dan nietsdoen en de rit uitzitten. 

Neem de Japanse berenmarkt in 1989. De Nikkei 225 verloor de helft van de piek in dat jaar, maar beleggers die alleen aandelen aanhielden in de periodes dat de index boven het 200-daagse gemiddelde noteerde maakten winst. 

4. De beste dagen zijn in een berenmarkt

Aandelen hebben de neiging om forse koersstijgingen te laten zien in de twaalf maanden voor de start van een berenmarkt. Een berenmarkt wordt doorgaans gedefinieerd als een daling van 20% ten opzichte van een marktpiek.

Volgens Nobelprijswinnaar Robert Shiller bestaat het risico op een regelrechte berenmarkt nog steeds, waardoor koersen weer onder druk komen te staan. 

Dus sla jezelf nog niet voor het hoofd dat je de recente rally hebt gemist. 

Bekijk ook: 5 beleggingstips voor een succesvol 2019

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›