IEXGeld

Dossiers

Profiel

De 9 grootste geldfouten die je kunt maken

Wanneer je net komt kijken in de grotemensenwereld maak je wellicht wel eens keuzes die niet super slim zijn voor je financiën. Toch zijn niet alle geldfouten even makkelijk te herstellen.

En dus kan het geen kwaad om de meest gemaakte fouten op financieel vlak te begrijpen om er in de toekomst je voordeel mee te doen. Thebalance.com zette negen veelgemaakte geldfouten voor je op een rij.  

1. Je rekeningen niet betalen

Wanneer je je rekeningen eenmaal niet betaalt, kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen waar je maar lastig weer uitkomt. Als je eenmaal achterloopt met je rekeningen heb je grote kans dat je snel met bijvoorbeeld administratie- en aanmaningskosten te maken krijgt en daar word je niet vrolijk van.

2. Je creditcard gebruiken voor dagelijkse kosten

Wellicht gebruik je je creditcard om bijvoorbeeld af en toe wat boodschappen te kopen wanneer je al door je geld voor de maand heen bent… Dat lijkt misschien onschuldig, maar al die relatief kleine bedragen kunnen je opzadelen met toch een flinke creditcardschuld.

Het is makkelijker om scherp op je budget te letten dan door steeds terug te vallen op je creditcard.

3. Geld lenen van vrienden en familie

Zit je even krap bij kas, dan is het verleidelijk om geld te lenen van familie of vrienden. Dit kan echt behoorlijk drukken op je relaties. Je naasten kunnen bijvoorbeeld je financiële keuzes in twijfel trekken of jij kan het gevoel krijgen dat ze commentaar geven op hoe jij je geld uitgeeft.

Ze kunnen plots hun geld zelf nodig hebben, of jij kan je schuldig gaan voelen wanneer je iets leuks gaat ondernemen (dat geld kost) terwijl je ze nog niet (volledig) hebt terugbetaald. Andersom is het ook niet handig als jij geld uitleent aan vrienden of familie.

4. Ontslag nemen terwijl je nog geen nieuw plan hebt

Wanneer je zelf ontslag neemt, kom je niet in aanmerking voor een werkloosheidsuitkering en zo kun je dus in een lastig financieel parket terechtkomen. Daarnaast is het lastiger een nieuwe baan te vinden wanneer je werkloos bent. Zit je toch niet lekker op je huidige werkplek? Start dan meteen met zoeken naar iets nieuws. De kans is groot dat je zo een nieuwe baan vindt en voorkomt dat er gaten vallen in je cv. 

Je hoeft overigens niet altijd te gaan voor een beter betaalde baan, maar ook met een eventueel minder betaalde baan weet je tenminste wel dat elke maand je salaris naar je wordt overgemaakt en dat is een stuk prettiger dan ontslag nemen zonder dat je al iets nieuws hebt. 

Zie ook: Nieuwe baan? Zet dan deze slimme financiële stappen

5. Blijven hangen in een baan zonder groeimogelijkheden

Een andere grote financiële fout is kiezen om te blijven werken op een plek zonder verdere groeimogelijkheden. Je snijdt jezelf hiermee mogelijk in de vingers doordat er geen ruimte is voor ontwikkeling of opslag. 

Je kunt natuurlijk best voor een baan gaan omdat het een leuk opstapje is of omdat je gewoon per se een baan nodig hebt, maar zorg er altijd voor dat je een plan hebt om een stapje verder te komen op carrièregebied. Natuurlijk moet de tijd rijp zijn voor zo'n nieuwe stap en daarbij moet je ervoor zorgen dat je de vaardigheden ontwikkelt waarmee je in aanmerking komt voor die betere baan die jou zo leuk lijkt. 

6. Jezelf geen budget opleggen

Heb je geen budget, dan heb je geen controle over je financiën. Slaag je er niet in om jezelf maand na maand een budget op te leggen dan betekent dat dat je het heft niet in eigen handen neemt voor wat betreft je financiële situatie. Zonder budget kun je namelijk heel behoorlijk verdienen en toch problemen hebben met rondkomen. Ook maak je het jezelf zonder budget lastig om je financiële doelen te bereiken. 

Neem de tijd om voor jezelf een budget te bepalen. En als je uitzoekt wat je de afgelopen maanden hebt uitgegeven aan boodschappen of internetaankopen is de kans groter dat het makkelijker voor je wordt om op dit soort uitgaven te letten. Als ten minste blijkt dat je hieraan net iets meer uitgeeft dan je zou willen ;-) 

Lees ook: 6 tips ter voorbereiding op de volgende recessie

7. Geen financieel plan maken

Zonder financieel plan kom je waarschijnlijk niet verder in het behalen van je financiële doelen. Met een financieel plan zorg je ervoor dat je uitgavenpatroon rijmt met je doelen.

Wat wil je periodiek sparen voor bijvoorbeeld je vakantie(s)? Welk bedrag zet je maandelijks opzij voor later? Misschien wil je wel een mooi bedrag sparen voor de aankoop van jouw droomhuis… Hoe dan ook, heb je geen financieel plan dan is het tijd om dat vandaag nog op te stellen. 

En het hoeft niet altijd enorm ingewikkeld. Je hoeft je financiële dromen bijvoorbeeld niet allemaal binnen vijf jaar te verwezenlijken. Vaak is beginnen met periodiek sparen of beleggen al een mooie stap in de goede richting. 

8. Geen financiële doelen opstellen 

Als je financiële doelen opstelt, kun je concrete stappen gaan zetten om die doelen te bereiken. Doelen kunnen zijn dat je een eigen huis wilt hebben, een eigen bedrijf wilt beginnen of dat je op je 60ste met pensioen wilt kunnen gaan. 

Een ander belangrijk doel is het aanleggen van een spaarpotje als je dat nog niet hebt. Heb jij genoeg spaargeld om het een paar maanden uit te zingen zonder inkomsten? En red je dat ook nog als de wasmachine en je auto tegelijk stuk gaan?

Zonder specifieke doelen kom je waarschijnlijk nooit op het punt dat je eerder met pensioen kunt gaan. En als het niet je prioriteit heeft, is het veel verleidelijker om je geld te besteden aan een paar extra uitstapjes dan aan het opbouwen van jouw gewenste buffer. 

Bepaal dus welke financiële doelen voor jou belangrijk zijn en evalueer ze jaarlijks. Kijk of je (nog) op schema ligt en of je inmiddels wellicht niet wat meer opzij kunt zetten.  

9. Financiële keuzes maken uit angst 

Een andere veelgemaakte financiële fout is een belangrijke geldkeuze maken wanneer je angstig bent of je een hoop druk voelt om snel te kiezen. Met angst als raadgever is de kans groot dat je niet alle opties overweegt en je dus fouten gaat maken. Het is belangrijk om even rustig afstand te nemen en al je opties te overwegen en misschien iemand die je vertrouwt te raadplegen. 

Anderzijds kan het ook zijn dat je financiële fouten maakt door de druk om een grote stap te zetten. Misschien voel je de druk om een huis te kopen, een nieuwe auto aan te schaffen, of te trouwen. Als je dingen doet of koopt waar je zelf niet aan toe bent, heb je er natuurlijk geen baat bij. Het is ok om niet in een dure auto te rijden, ook als je vrienden dat wel doen. Geef je geld uit aan dingen die jij belangrijk vindt en op momenten dat jij het wilt. 

Check ook: Dit is het beste moment om een auto te kopen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›