IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit betekent de Amerikaanse shutdown voor je aandelen

De Amerikaanse overheid zit al sinds december vorig jaar op slot. Tegelijkertijd zoeken de aandelenmarkten recordhoogtes op, terwijl bij eerdere shutdowns de beurzen doorgaans juist omlaag gingen. Dit maakt het moeilijk om de precieze impact van de huidige shutdown in te schatten, maar toch proberen we het. 

Bekijk ook: 5 beleggingstips voor een succesvol 2019

De Amerikaanse president Donald Trump en de leiders van de Democraten en Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden kunnen het maar niet met elkaar eens worden over de financiering van de door Trump gewenste muur langs de grens met Mexico. De president wil 5 miljard dollar om de bouw van die muur te kunnen bekostigen. De Democraten, die een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben, zijn daar tegen.

De Amerikaanse overheid zit hierdoor sinds 22 december gedeeltelijk op slot. Dit betekent dat grote afdelingen van de overheid niet meer werken en dat veel ambtenaren ook thuis moeten blijven. Niet eerder duurde een shutdown zo lang als nu en de vraag is wat dit betekent voor jouw aandelen.

Geen eenduidig beeld

Om meteen met de deur in huis te vallen: dit is niet zo gemakkelijk te bepalen, omdat de geschiedenis niet een eenduidig beeld laat zien. LPL Financial keek naar de manier waarop aandelen in het verleden reageerden op de laatste achttien shutdowns en concludeerde dat de aandelenmarkten in 56% van de gevallen zakten, met een gemiddelde daling van 0,6%.  

De algemene mening is dat shutdowns doorgaans zeer onwenselijk zijn en dat alle partijen tot een oplossing moeten komen, maar een daling van minder dan een procent kun je moeilijk een catastrofe noemen.

De één na laatste shutdown, de eerste van de 21e eeuw, duurde zestien dagen, van 30 september tot 17 oktober 2013. Toen stegen de Amerikaanse aandelenmarkten juist met 3,1% en over het hele jaar zelfs met 32%. De AEX steeg tijdens de periode van de shutdown ook met circa 3% en over het hele jaar met 18%.

Terughoudendheid

Maar over het algemeen geldt dat de beurzen een stapje terugdoen als de Amerikaanse overheid op slot zit en dit keer zijn beleggers wellicht extra terughoudend, omdat de shutdown nu langer dan ooit doorloopt en er nog geen oplossing in zicht is.

Daarbovenop komt de angst dat er ook geen overeenstemming kan worden bereikt over het verhogen van het schuldenplafond in maart. Als een deal daadwerkelijk uitblijft, dan kan Amerika voorlopig de rekeningen niet betalen en dat kan verregaande gevolgen hebben. 

Marktverwachtingen

Toch is het goed om te beseffen dat de bewegingen op de beurzen in grote mate worden bepaald door de marktverwachtingen voor de komende jaren, of zelfs decennia. De impact van de shutdown op de Amerikaanse economie wordt vooralsnog beperkt geacht en daarmee ook de impact op de langetermijnperspectieven. Kijk je dus naar het bredere plaatje, dan is een shutdown doorgaans niet meer dan een non-event. 

Het is dan ook niet nodig om je druk te maken over de shutdown en welke gevolgen dit heeft voor je beleggingsportefeuille. Aandelen kunnen op korte termijn de impact voelen, maar op de lange termijn is niet bewezen dat een shutdown een bepaalde invloed heeft op de beurzen.   

Lees ook: Onze handleiding Beginnen met beleggen

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›