IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggen in opkomende markten? Dit zijn de risico’s in 2019

Opkomende markten, waaronder China, hebben in 2018 bijzonder zwaar geleden en het zou kenners niet verbazen als ze zich in 2019 herstellen. Er zijn wel enkele risico’s verbonden aan beleggen in opkomende markten. Met welke je rekening moet houden, sommen we in dit artikel op. 

Beginnen met beleggen? Klik hier voor onze handleiding

Schroders noemde de waardering van opkomende markten “provocatief laag”, terwijl J.P. Morgan AM positief is over de huidige economische groei in deze regio. Vincent Juvyns van J.P. Morgan AM verwacht dat aandelen uit opkomende landen jaarlijks een rendement van 8,5% kunnen. “Het economische succes zal zich op de lange termijn vertalen in betere rendementen”, aldus Juvyns.  

Keert het tij? 

Beleggingen uit opkomende markten stonden afgelopen jaar flink onder druk en verloren in totaal circa 5 biljoen dollar aan waarde. Experts verwachten evenwel dat het tij binnen niet al te lange tijd zal keren. 

“De theorie is simpel: beleggingen uit opkomende markten hebben een flinke dreun gehad, waardoor de neerwaartse risico’s een stuk beperkter zijn geworden terwijl een mogelijk herstel fors kan zijn”, aldus analist Anthony Peters. Toch sluit Peters niet uit dat het ook verkeerd kan gaan: er is een optie dat de beleggingen nog veel meer waarde verliezen. 

Daarom is het van belang om rekening te houden met de grootste risico’s die dit jaar een rol gaan spelen voor opkomende markten. 

Fed en de dollar

Beleggers zullen niet alleen nauwlettend de plannen van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank in de gaten houden, maar ook de plannen van de Europese Centrale Bank. De ECB zal stoppen met het opkoopprogramma van obligaties en dat zal ook opkomende economieën treffen.

Bekijk ook: Dit verandert er in 2019 voor je portemonnee

In Azië zijn bijvoorbeeld veel opkomende economieën in belangrijke mate afhankelijk van buitenlandse investeringen. In de Aziatische landen zal het een uitdaging zijn om de eigen munt stabiel te houden en om de uitstroom van kapitaal zo beperkt mogelijk te houden. 

Handelsoorlog en China

Komt er nu wel of geen akkoord tussen China en de Verenigde Staten over het huidige handelsconflict? Dit vraagstuk houdt beleggers al tijden bezig en zal nog wel even boven de markt blijven hangen. Een toename in de spanning tussen beide grootmachten, zal ongetwijfeld van invloed zijn op Aziatische beleggingen, zoals in 2018 al te zien was. Voor de Chinese aandelenmarkten was 2018 het slechte jaar sinds 2018, maar ook de beurzen in Zuid-Korea en Taiwan moesten een flinke veer laten. 

Populisten

Brazilië en Mexico zijn het jaar gestart met een nieuwe populistische president.. Braziliaanse aandelen stegen tot recordhoogtes nadat president Jair Bolsonaro aankondigde tientallen staatsbedrijven in de verkoop te zetten. Ook zijn keuze voor de in Chicago opgeleide Paulo Guedes als economisch adviseur viel in goede aarde. Toch heeft Bolsonaro een lange weg te gaan om de Braziliaanse economie weer op de rails te krijgen.

In Mexico zette Andres Manuel Lopez Obrador de gemoederen op scherp door de bouw van een luchthaven van 13 miljard dollar af te blazen. Diverse zorgen over het beleid van Obrador verdwenen evenwel ietwat naar de achtergrond, toen hij een conservatief fiscaal plan voor 2019 presenteerde en obligatiehouders akkoord gingen met het voorstel van Mexico om 1,8 miljard dollar aan schulden terug te kopen. 

Russische sancties

Hoewel de Verenigde Staten al lieten weten de sancties tegen één van Ruslands grootste bedrijven op te heffen, zullen beleggers de ontwikkelingen in de relatie tussen de VS en Rusland nauwlettend in de gaten houden. Er loopt nog steeds een onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen in 2016 en de conclusies van het onderzoek kunnen tot sancties leiden. 

Olieprijzen

Begin oktober daalden de prijzen voor een vat Brent-olie tot onder de 55 dollar en dat is voor veel markten slecht nieuws. Zo ook voor Saoedi-Arabië. Het koninkrijk kan de begroting voor dit jaar pas op orde krijgen als de olieprijs boven de 95 dollar uitkomt, aldus berekeningen van Bloomberg Economics. Bovendien heeft de moord op columnist Jamal Khashoggi in Istanboel de politieke relaties op scherp gezet. De keuze van indexbouwer MSCI om Saudische aandelen op te nemen in de index voor opkomende markten, is mogelijk niet voldoende om de schatkist van Saoedi-Arabië te spekken. 

Verkiezingen

Er staan dit jaar diverse verkiezingen op de rol om in de gaten te houden, onder meer in India, Thailand, Zuid-Afrika en Nigeria. In april is Indonesië aan de beurt en in oktober Argentinië. Mauricio Macri, die populair is onder buitenlandse investeerders, zal een flinke kluif krijgen aan Cristina Fernandez de Kirchner. De Argentijnse economie zit in een recessie en de inflatie is gestegen tot bijna 50%.

Bekijk ook: 5 beleggingstips voor een succesvol 2019

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›