IEXGeld

Dossiers

Profiel

Rabobank: Huizenprijzen blijven hard stijgen

Uit een nieuw rapport van Rabobank is gebleken dat de huizenprijzen in het tweede kwartaal van dit jaar opnieuw flink zijn gestegen. Door de hogere prijzen neemt het vertrouwen van Nederlandse kopers in de woningmarkt evenwel af. 

In heel Nederland lagen de prijzen volgens Rabobank in het tweede kwartaal 8,8% hoger dan een jaar eerder, maar er was wel sprake van een iets kleinere stijging ten opzichte van het eerste kwartaal.

Check: Kopen of verbouwen?

"En dat is opmerkelijk, want sinds het herstel op de woningmarkt in 2014 zijn de prijzen ieder kwartaal steeds harder gestegen", zo stelde econoom Nic Vrieselaar van Rabobank. "Dat dit nu een beetje afvlakt, kan een teken zijn dat de rek er qua prijsstijging uit is."

Einde van de prijsstijging?

Dit wil echter nog niet zeggen dat de prijzen vanaf nu per definitie minder snel zullen groeien. Rabobank stelde zelfs zijn prijsvoorspelling naar boven bij en gaat uit van een prijsstijging van 8,7% dit jaar. Eerder mikte Rabobank nog op een stijging van 8,0%. 

Volgend jaar zullen dan eindelijk de prijzen minder hard gaan stijgen en wel met 7,0%. Daarmee zal een gemiddeld huis in Nederland volgend jaar meer dan 300.000 euro kosten. 

Door de hoge prijsstijgingen neemt de totale Nederlandse hypotheekschuld volgens Rabobank sneller toe, net als het aantal Nederlanders dat (bijna) maximaal leent. “Eigen of geschonken vermogen legt minder gewicht in de schaal bij steeds hogere huizenprijzen, waardoor er alsnog een flink bedrag moet worden geleend om een huis te kopen”, aldus Rabobank. 

Check: Huizenmarkt op slot

De hogere prijzen zorgen er volgens de bank ook voor dat het vertrouwen van Nederlanders in de woningmarkt afneemt en meer Nederlanders zeggen dan ook dat het een ongunstig moment is om te kopen. “Dat is voor het eerst sinds het einde van de crisis”, aldus senior econoom woningmarkten Christian Lennartz van Rabobank. 

Minder woningen verkocht

Er werden in het tweede kwartaal van dit jaar dan ook minder woningen verkocht, met uitzondering van Groningen. Tussen april en juni werden in totaal 52.930 huizen verkocht, bijna zesduizend minder dan een jaar eerder. Vooral in de vier grote steden en de provincies waarin ze liggen liepen de verkopen terug.

Overigens moet wel worden opgemerkt dat er vorig jaar wel sprake was van een sterk tweede kwartaal, waardoor de vergelijkingsbasis moeilijk is. “Voor vrijwel alle provincies lag het aantal transacties in die periode vorig jaar véél hoger dan anders”, aldus Rabobank. “Dat de verkopen dit jaar weer wat lager uitvallen lijkt dus opnieuw een verdere terugkeer naar ‘normaal’, met historisch gezien nog altijd een groot aantal verkopen.”

Ook een eventuele toekomstige rentestijging kan voor een lagere vraag naar koopwoningen zorgen, zo voorziet Rabobank, al houdt de bank er nog wel rekening mee dat de rentestanden in de komende halfjaar slechts licht zullen toenemen maar toch op een laag niveau zullen blijven. 

Alles over wonen op: IEXGeld Wonen

Lees ook:

3 signalen die wijzen op terugkeer gekte huizenmarkt

De huizenprijzen zijn scherp opgelopen en volgens banken zit er nog meer... Lees verder ›