IEXGeld

Dossiers

Profiel

De korte, onstuimige geschiedenis van bitcoin

Op 31 oktober 2008 publiceerde een anonieme cryptograaf onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto een whitepaper met daarin de uitleg over het systeem dat een enorme impact zou gaan hebben op velen. De titel: Bitcoin P2P e-cash paper.

In een eenvoudige openingszin zette Satoshi de grondbeginselen uiteen van een cryptografische munt die negen jaar later zou uitgroeien tot een van de meest geliefde en tegelijkertijd gehate munten ter wereld.

“I’ve been working on a new electronic cash system that’s fully peer-to-peer, with no trusted third party.”

Satoshi wekte meteen de aandacht met zijn whitepaper, omdat op het moment van publiceren het financiële systeem op het randje van de afgrond bungelde. In het najaar van 2008 bereikte de financiële crisis haar dieptepunt.

Digitaal geldsysteem

Begin 2009 was dan ook het ideale startpunt om zijn cryptografische betaalmiddel te introduceren. Met de komst van bitcoin werd een probleem opgelost waar andere ontwikkelaars van digitale geldsystemen steeds op gestrand waren. Namelijk het dubbel spenden.

Door middel van de combinatie die Satoshi legde tussen cryptografie en peer-to-peer betalingen werd het mogelijk het twee keer uitgeven van dezelfde token onmogelijk te maken. Andere revolutionaire bijkomstigheden waren onder andere dat er geen tussenkomst van een derde partij betrokken was bij een transactie, dat gebruikers anoniem konden zijn en dat hacken onmogelijk werd.

Volgens de opzet van Satoshi kunnen er in totaal maar 21 miljoen bitcoins worden gemined, die weer deelbaar zijn in 2,1 biljard eenheden. Momenteel zijn er bijna 17 miljoen bitcoins in omloop. Van deze 17 miljoen bitcoins bezit Satoshi er naar verluidt ongeveer een miljoen. Het mysterie over die 1 miljoen bitcoins houdt tot vandaag de dag stand, omdat ze nog nooit zijn verplaatst.

Twee pizza's voor 66 miljoen

Sinds de introductie van bitcoin was de koers enige tijd stabiel. De koers noteerde ten tijde van introductie slechts 0,0001 dollar. Het ideaal van Satoshi was het introduceren van een nieuw betaalmiddel, maar daarvoor moesten de coins wel in omloop komen. De eerste bitcoingebruikers waren echter nogal terughoudend in het uitvoeren van de eerste bitcoin transacties.

Om bitcoins in omloop te krijgen, werd de inmiddels welbekende pizza-transactie gedaan. Op 2 mei 2010 betaalde een jonge developer twee pizza’s met bitcoins. De waarde van bitcoin was destijds slechts 0,0025 dollar. Het ging om een transactie van maar liefst 10.000 bitcoins, die op moment van schrijven 66,3 miljoen dollar waard zijn! Hoewel de koers rustig aan steeg, noteerde bitcoin in februari 2013 nog slechts 25 dollar.

Vanaf 2013 begonnen steeds meer verschillende online bedrijven bitcoin te accepteren als betaalmiddel. Het eerste bedrijf dat dit deed was het bedrijf van bitcoin Jezus, een van de vroegste bitcoin adepten, waarna velen volgden. Inmiddels accepteren zelfs Expedia en Overstock.com bitcoin.

Bitcoin-acceptatie in Nederland

In Nederland begon bitcoin vanaf 2013 meer terrein te veroveren. Op 24 januari 2014 kwam de eerste bitcoin-geldautomaat naar Nederland. Steeds meer Nederlanders begonnen met het beleggen of handelen in bitcoins.

Ook de prijs van bitcoin begon destijds aardig toe te nemen. Sinds de eerst geminede bitcoin op 3 januari 2009 steeg de prijs van 0,0001 dollar naar 0,001 dollar op 2 juni 2010 toen bitcoin voor het eerst op een exchange verhandeld werd. Daarna bleef de koers drie jaar lang onder de 20 dollar schommelen.

In april 2013 raakte de koers de 100 dollar aan vlak nadat de marktkapitalisatie van bitcoin één miljard overschreed. Eind 2013 bereikte de koers zelfs een hoogtepunt van 1138 dollar, om binnen een maand te halveren. Het koersverloop gaat gepaard met grote schommelingen.

Wet van Moore

Inmiddels vinden velen dat niet bitcoin, maar de onderliggende technologie, de blockchain, een enorme impact zal gaan hebben. Blockchain wordt zelfs al vergeleken met het internet van de jaren negentig.

Het is moeilijk om iets te zeggen over de toekomst van bitcoin, zeker na de spectaculaire koersontwikkeling van de laatste tijd. Een stevige correctie is niet ondenkbaar, maar een voortzetting van de stijging is dat evenmin. 

De wereld van de technologie houdt zich tot nu toe vrij goed aan de Wet van Moore, die stelt dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling door de technologische vooruitgang elke twee jaar verdubbelt. Als bitcoin zich volgens een zelfde wetmatigheid zou ontwikkelen, dan wordt in 2021 de 100.000 dollar bereikt.

Wie het weet mag het zeggen. De bitcoinkoers is een speelbal van veel factoren en welke factoren in de toekonst de overhand krijgen is niet te voorspellen. Ook een bitcoin-belegger kan niet in de toekomst kijken, hoe graag we het misschien ook zouden willen.

Lees ook:

Cryptodip lijkt voorbij: hoe nu verder met de bitcoin?

De koers van de cryptomunt is door een belangrijk weerstandsniveau gebro... Lees verder ›