IEXGeld

Dossiers

Profiel

Testament en vermogen: Tien belangrijke vragen

Hoe zit het met jouw nalatenschap? Hoewel het hopelijk nog ver in de toekomst is, is het goed om hier alvast over na te denken. Je wilt je zaken immers goed op orde hebben voor je nabestaanden.

ABN Amro zette daarvoor tien belangrijke vragen op een rij die te maken hebben met je testament vermogen. Want het is ook goed dat je nabestaanden weten wat jouw laatste wensen daarover waren. Daarvoor is een testament een handig instrument. Deze tien vragen zijn daarbij van belang.

Check ook: Sparen voor later: hoeveel heb ik nodig?

1. Wat heb je nu geregeld in jouw testament?

Het is belangrijk om eerst na te gaan wat je wél hebt vastgelegd. Denk bijvoorbeeld aan de volgende vragen:

  • Weet jij wat vandaag de situatie zou zijn voor uw erfgenamen?
  • Hoe wordt jouw nalatenschap precies verdeeld?
  • Hoe zit het met jouw vastgoed, jouw beleggingen; of bijzondere kunst?
  • Weet u hoe het uitpakt voor de erfbelasting?

De meeste mensen moeten het antwoord op dergelijke vragen schuldig blijven. Toch is het heel belangrijk dit scherp te hebben.

2. Staat in jouw testament of er een bezitting naar een specifieke erfgenaam moet?

Heb jij bezittingen die naar een specifieke erfgenaam moeten? Dan kun je dit vastleggen in je testament. Als je het gelijk wilt houden, kun je de waarde van het bezit ook laten verrekenen met het overige deel van de erfenis.

3. Heb jij jonge kinderen?

Met jongere kinderen wil je waarschijnlijk aparte regelingen treffen voor hen. Wie neemt bijvoorbeeld de opvoeding en verzorging over? Je kunt dit in een testament regelen maar ook door registratie in het gezagsregister.

Een andere vraag is wie de financiën voor de kinderen gaat beheren en tot welke leeftijd. Bewind kan ook van belang zijn als je zelf geen jonge kinderen hebt, maar wel nalaat aan jonge kinderen. Bijvoorbeeld aan je kleinkinderen of aan neefjes en nichtjes.

Lees ook: Erf je een woning? Hier moet je op letten

4. Heb jij een relatie?

Voor mensen die zijn getrouwd, is de vraag van belang of dat is in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Bij gemeenschap van goederen is het vermogen in principe van beide echtgenoten samen. Bij huwelijkse voorwaarden kan de vermogensverdeling scheef zijn. Maar wil je dat ook bij je erfenis?

5. Zijn er mogelijkheden in jouw testament om de erfbelasting te beperken?

In een testament kunnen maatregelen worden genomen die de erfbelasting kunnen beperken. Bijvoorbeeld door de vordering die de kinderen krijgen bij het overlijden van hun eerste ouder te kunnen koppelen aan een (niet opeisbare) rente.

Of door kleinkinderen een bedrag gelijk aan de vrijstelling te geven. Deze maatregelen kun je nemen zonder bij leven geld weg te hoeven geven. Zog dus dat eerst jouw testament op orde is voordat je lukraak gaat schenken.

6. Is je financiële situatie op orde?

Zijn er nog zaken op het gebied van schenken en erven die je moet regelen in de komende jaren? Denk aan belastingvrije schenkingen aan kinderen, of geldleningen.

Check ook: De drie grootste financiële fouten die je kunt voorkomen als dertiger

7. Is er een executeur voor jouw testament?

Om de zoveel tijd vernemen we dat het percentage conflicten bij de afwikkeling van een nalatenschap weer is toegenomen. Er is helaas geen vast recept om conflicten te voorkomen.

De eerste stap is je financiële situatie op orde hebben. Iemand aanwijzen die het voortouw kan nemen bij het afwikkelen van de nalatenschap kan ook helpen. Dit is de executeur. Dat kan iemand uit de familie zijn maar soms is een executeur buiten de familie beter.

8. Schenk je ook?

Het kan zijn dat je veel tijd hebt gestoken in het opstellen van een testament. De bepalingen die hierin opgenomen zijn, kunnen van belang zijn voor eventuele schenkingen die je doet tijdens je leven. Zeker als je grotere bedragen schenkt.

Het zou logisch zijn als regelingen in je testament ook voor die schenkingen gelden. Denk bijvoorbeeld aan de uitsluitingsclausule. Deze clausule regelt dat het vermogen privé is van de ontvanger, ook als deze is getrouwd of nog trouwt in gemeenschap van goederen. Het is verstandig deze clausule schriftelijk vast te leggen.

9. Heb je ook een levenstestament?

Tot nu toe ging het steeds over jouw overlijdenstestament. De situatie kan zich voordoen dat je op enig moment wilsonbekwaam raakt en niet zelf meer beslissingen kan nemen. Daarvoor bestaat ook het levenstestament. Je legt daarin vast wie namens jou moet gaan beslissen. En wat er dan moet gebeuren.

10. Wie vraag je om advies bij het opstellen van je testament?

Een goed testament sluit aan bij de mogelijkheden die het erfrecht biedt en er is nagedacht over de fiscale aspecten. Tot slot moet er oog zijn voor de praktische kant: gaat het ook soepel werken in de praktijk?

De meeste mensen hebben hulp nodig van een deskundige om deze zaken goed in beeld te krijgen. Adviseurs die zich hierin hebben gespecialiseerd, noemen zich estate planners. Dat kan een notaris zijn maar dat hoeft niet per se het geval te zijn.

Het gaat erom dat de adviseur de goede kennis en ervaring heeft. En dat u er samen de tijd voor neemt.

Check ook: Zo voorkom je dat de koude kant van je erft

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›