IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggen in je bv, een slim idee?

De laatste jaren is steeds meer vermogen van ondernemers ondergebracht in de vennootschap en minder in effecten in privé, zo blijkt uit een landelijk onderzoek door het CBS in opdracht van Van Lanschot onder Nederlandse miljonairs.

Dit wil niet zeggen dat vermogende ondernemers minder zijn gaan beleggen. 47% van de ondervraagde miljonairs heeft vermogen in een holdingvennootschap. Van dit vermogen is maar liefst driekwart beschikbaar voor beleggingen.

Heb je overtollig geld in je bv, dan zijn er twee manieren om dit te beleggen: in de bv of het bedrag aan jezelf uitkeren als dividend en dit vervolgens privé beleggen. Deze varianten worden verschillend belast.

Lees ook: Rijk worden is vroeg beginnen

Beleggen in de bv

Wie ervoor kiest om het vermogen te beleggen binnen de bv, moet 20 tot 25% vennootschapsbelasting (vpb) betalen over het rendement, ongeacht de hoogte hiervan.

Over het restant moet je later nog 25% belasting (aanmerkelijk belangheffing) in box 2 betalen als je dit geld aan jezelf uitkeert, in de vorm van dividend. Zolang het geld echter in je bv blijft, blijft de box 2-belasting achterwege. Het aardige is, dat je niet verplicht bent om jezelf dividend uit te keren.

Als je het kunt missen, mag het geld dus je hele leven in je bv blijven staan. Uiterlijk bij je overlijden moet je de box 2-belasting betalen over de in je bv aanwezige beleggingen.

Beleggen in privé

Wil je in privé beleggen, dan moet je eerst het bedrag naar je privérekening overmaken en daarover 25% box 2-belasting betalen (aanmerkelijk belangheffing). Het restant verhuist vervolgens naar box 3, waar je inkomstenbelasting betaalt.

De hoogte hiervan hangt af van je vermogen. De Belastingdienst hanteert hiervoor drie schijven, met elk een ander fictief rendement. Hoe hoger je vermogen is, hoe meer je belasting moet betalen.

Over de eerste 75.000 euro aan vermogen boven de vrijstelling van 25.000 euro, betaal je netto 0,86% box 3-belasting. Het vermogen hierboven wordt tot 1 miljoen euro belast tegen 1,38%. Daarboven geldt een tarief van 1,62%. Anders dan bij een belegging in je bv is niet van belang hoeveel rendement je in werkelijkheid behaalt.

Lees ook: Hoe werkt het met de AOW-franchise?

Wat is voordeliger?

Juist dat is een belangrijk criterium bij de keuze om te beleggen in privé of in je bv, zegt Hanneke Kroonenberg, hoofd van het Kenniscentrum van Van Lanschot. "Bij een vermogen van minder dan een ton kun je tot een rendement van 4,3% je vermogen beter in de bv houden. Haal je een hoger rendement, dan is box 3 interessanter. In de tweede schijf ligt het omslagpunt op 6,9% en in de hoogste schijf op 8,1%. Pas bij hogere rendementen wordt beleggen in privé voordeliger."

Spaardeposito's met een lage rente kun je dus beter in de bv beleggen, zegt Kroonenberg, die is gespecialiseerd in financiële planning voor directeur-grootaandeelhouders. "Je betaalt dan immers belasting over het daadwerkelijk behaalde rendement. Dat is minder dan de belasting die je in box 3 betaalt."

Gegevens op straat

Behalve de fiscale behandeling speelt nog een ander argument een rol. Wie een bv heeft, moet deze inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) en verplicht jaarcijfers publiceren. Deze cijfers zijn voor iedereen toegankelijk, waardoor nieuwsgierige buren precies kunnen zien hoeveel vermogen je hebt.

Er is eventueel een manier om dit te voorkomen. Je moet dan boven de holding een zogeheten open commanditaire vennootschap (open cv) of een open fonds voor gemene rekening plaatsen en het vermogen van de bv hier naartoe verplaatsen. Een open cv moet je wel inschrijven bij de Kamer van Koophandel, maar er geldt geen deponeringsplicht voor de jaarcijfers. Bij een open fonds voor gemene rekening is zelfs geen inschrijving bij de KvK verplicht.

In beide situaties verandert er fiscaal niets, want je moet gewoon vennootschapsbelasting en uiteindelijk box 2-belasting blijven betalen. Maar het levert wel extra privacy op, omdat je financiële gegevens niet meer op straat liggen.

Lees ook: Lees deze tips voordat je aangifte inkomstenbelasting doet

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›