IEXGeld

Dossiers

Profiel

Portefeuille spreiden? Vier tips

Bij het inrichten van een beleggingsportefeuille is het duidelijk dat het niet verstandig is om al je eieren in één mandje te leggen. Spreiden over verschillende aandelen, obligaties maar ook regio’s en valuta, kan ellende voorkomen als het misgaat in een beleggingscategorie.

Maar ook bij spreiding kunt je te veel van het goede hebben. Er bestaat een punt waarop de kosten voor het toevoegen van meer diversificatie hoger zijn dan de baten. The Wall Street Journal geeft vier tips

Verlies je focus niet 

Bij overdiversifiëren kan het woud aan keuzes er soms voor zorgen dat we op de kleinste details gaan letten, in plaats van te blijven focussen op de echte drijvers achter het rendement. Het inrichten van een portefeuille is te vergelijken met een bakken van een taart. Zout vergeten is niet zo’n ramp, suiker vergeten wel.

Verwar kwantiteit niet met kwaliteit

Simpelweg meer beleggingen zijn niet altijd beter. Te veel beleggingen kunnen een vals gevoel van veiligheid geven, terwijl in werkelijkheid bijvoorbeeld een groepje aandelen in de portefeuille dezelfde risico’s deelt.

Beginnen met beleggen? Klik hier voor onze handleiding

Betaal niet te veel

Een actieve manager kan rendement opleveren omdat hij of zij expliciet andere keuzes maakt. Het combineren van meerdere actieve managers kan een mooie manier zijn om te profiteren van diversificatie, maar bij te veel actieve managers kunnen ze elkaar gaan tegenwerken, wat juist veel geld kost. Dan kan een passief fonds voor weinig geld soms relatief meer opleveren.

Zorg dat het transparant blijft

Goed risicomanagement betekent niet alleen het begrijpen van de beleggingen die we doen, maar ook hoe deze met elkaar samenwerken om een goede portefeuille op te bouwen. Iedere positie die toegevoegd wordt, kan de balans verstoren. Wees daar bedacht op. 

Een begrijpelijke portefeuille is een duurzame portefeuille. Als je niet begrijpt wat je doet, kan dit leiden tot het toevoegen van risico’s waar je je niet eens bewust van bent. Een simpele, begrijpelijke strategie blijkt vaak robuuster te zijn dan een heel ingewikkelde. 

Dus spreid niet om het spreiden, maar doe het met een plan.

Lees ook: Rijk worden is vroeg beginnen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›